-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De vrijheid in zicht

De vrijheid in zicht

 

Om honderd jaar einde van de Eerste Wereldoorlog te vieren, organiseerde het Provinciecommando Oost-Vlaanderen samen met verschillende partners op zaterdag 15 september een herdenkingsevenement. Wandelaars, fietsers, auto- en motorrijders zakten af naar het vliegveld van Ursel, bij Knesselare, het startpunt voor verschillende tochten langs markante punten uit de duistere periode van de Eerste Wereldoorlog.

De sportievelingen konden tijdens hun tocht even halthouden bij enkele belangrijke punten van het slotoffensief van de Eerste Wereldoorlog.  Ook de liefhebbers van historisch materieel kwamen aan hun trekken. Er was een expositie van voertuigen uit de oorlog en een authentiek militair kantonnement aan de vertrek- en aankomstplek. De vliegclub van Ursel deed dan weer zijn duit in het zakje door de passanten te laten meegenieten van een heuse flowerbombing-wedstrijd.

De combinatie van een herdenking met een sportief evenement bleek een schot in de roos. Deze editie van ‘De Vrijheid in Zicht’ was dan ook een groot succes. Luitenant-kolonel Dirk Audenaert, militair commandant van de provincie Oost-Vlaanderen, was erg tevreden met de grote belangstelling: “Een organisatie als vandaag is bij uitstek een belangrijke gelegenheid om de band leger–natie te versterken. Dit is voor een provinciecommando een van de grote kerntaken. De opbrengst van dit evenement gaat naar het goede doel. Met die financiële steun willen we enkele lokale organisaties een hart onder de riem steken.”