-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De UAV’s: beschermengelen van de Belgische kust

De UAV’s: beschermengelen van de Belgische kust

 

Tot 23 mei zijn de onbemande vliegtuigen (UAV’s) van het 80 Unmanned Aerial Vehicle Squadron gedetacheerd op de luchtmachtbasis van Koksijde. Van hieruit speuren drie onbemande vliegtuigen van het type B-Hunter naar milieuverontreiniging op zee.

De B-Hunters zijn uitgerust met speciale camerasystemen die zowel overdag als ’s nachts gedetailleerde beelden van de scheepvaartactiviteiten kunnen doorsturen. De militaire commandopost in Koksijde stuurt die in live streaming door naar de Kustwachtcentrale en het Maritiem Informatie Kruispunt (MIK), waar operatoren van Leefmilieu en Defensie ze analyseren. Als ze abnormale sporen vinden op het zeeoppervlak of andere verdachte activiteiten vaststellen, identificeren ze onmiddellijk de schepen. Indien nodig sturen ze er een politievaartuig of helikopter op af voor een inspectie aan boord.

Door de samenwerking kunnen Defensie en Volksgezondheid efficiënt hun middelen en personeel inzetten. De piloten en operatoren van Defensie hebben hun training nodig om operationeel te blijven en via een inbreng van het Directoraat-generaal Leefmilieu krijgt die training nog een extra zinvolle dimensie door toezicht te houden op de Noordzee.