-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De Stern maakt plaats voor de nieuwe generatie

De Stern maakt plaats voor de nieuwe generatie

 

Op de marinebasis van Zeebrugge ging de afscheidsceremonie van het patrouilleschip A963 Stern door op vrijdag 12 september 2014. De commandant en zijn bemanning groetten het schip een laatste keer. Zij zullen op hun beurt het roer overnemen van de opvolger van de Stern, de P902 Pollux.

Omringd door verschillende schepen kreeg het kleine patrouillevaartuig in de marinebasis een mooie afscheidsplechtigheid. De BNS Stern werd destijds verkocht aan de Belgische Marine door de Zweedse Kustwacht en herdoopt in Zeebrugge op 16 juli 1999 met als meter Mevrouw Celie Dehaene. Het Ready Duty Ship volbracht verscheidene opdracht op de Noordzee. Kustbewaking en controle van vissersschepen in samenwerking met de douane en politie en opleidingen behoorden tot het takenpakket van dit polyvalente patrouilleschip en haar bemanning.

De commandant van de Stern, luitenant-ter-zee Richard Balyu, heeft "vele mooie momenten aan boord doorgebracht dankzij de bemanning met haar groepsgeest, professionalisme en betrokkenheid. Elke zeeman die ooit een stormachtige zee heeft meegemaakt aan boord is voorbereid op eender welke situatie. Het is een goede leerschool.” Richard Balyu heeft de klok van de Stern symbolisch overhandigd aan de peterstad, Vilvoorde. Hij is klaar om zijn werk verder te zetten aan boord van de Pollux, het nieuwe patrouilleschip dat momenteel nog in constructie is. Een deel van de bemanning gaat met hem mee.

De Pollux, en ook zijn tweelingsbroer Castor, is een juweeltje van hoogstaande technologie die veel snellere interventies toelaat op zee. Hij heeft een autonomie van negen dagen. “Met pijn in het hart keren we de Stern de rug toe, maar met de twee nieuwe patrouillevaartuigen staat ons niet alleen een mooie toekomst te wachten, maar ook een van optimale operationaliteit”, concludeert divisie-admiraal Michel Hofman, commandant van de Marinecomponent.

De BNS Stern verlaat na 15 jaar trouwe dienst de rangen van de Marinecomponent. Bedankt aan alle bemanningsleden voor de inzet tijdens de diverse visserijcontroles en ready duty ship-acties voor onze kust.