-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

In de spirit van de marathon

In de spirit van de marathon

 

Op woensdag 13 mei verzamelden zo'n 900 militaire lopers in het Koninklijk Militair Instituut voor Lichamelijke Opvoeding (KMILO) in Eupen voor de 39ste editie van de wisselbeker Etienne Gailly.

De 180 teams bestaan telkens uit vijf militairen. De mannen lopen elk 8,580 kilometer, in totaal een marathon per team. Het parcours van de vrouwen is iets minder lang: zij lopen elk 5,5 kilometer. Hun teams leggen samen dus 27,5 kilometer af.

De wisselbeker is genoemd naar commandant Etienne Gailly, die in 1947 Belgisch kampioen marathonlopen werd en tijdens de Olympische Spelen van Londen in 1948 de bronzen medaille won. De eerste wisselbeker Etienne Gailly werd in 1976 gehouden en is intussen dus al aan zijn 39ste editie toe.

"Het is een heel toffe wedstrijd", zegt eerste korporaal-chef Johan Drossaert. "Maar ze is ook redelijk zwaar. We moeten hier veel klimmen en ook veel afdalen, waar je natuurlijk moe van wordt. Gelukkig zit het weer vandaag mee, we hebben een topdag!"

"Records breken is hier niet het hoofddoel", meent majoor Bart Demuynck, korpscommandant van het KMILO. "Het belangrijkste aan deze wisselbeker is dat de deelnemers de spirit van de sport met zich meedragen, namelijk dat deelnemen belangrijker is dan winnen."

Na twee uur, 37 minuten en drie seconden komt de laatste loper van de Koninklijke School voor Onderofficieren over de streep. Daarmee haalt hun team de eerste plaats binnen. Het team van het Bataljon Jagers te Paard eindigt op de tweede plaats en de lopers van de Koninklijke Militaire School (KMS) sluiten het podium af. Bij de vrouwen sleepten de teams van de KMS de eerste en de tweede plaats in de wacht. De vrouwelijke lopers van het Bataljon Artillerie behaalden de derde plaats.