-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De samenstelling van de EUBG 2014-2

De samenstelling van de EUBG 2014-2

 

Het Force Headquarter ((F)HQ) leidt de gevechtsgroep. Voor EUBG 2014-2 is dit ontplooibare en multinationale hoofdkwartier opgebouwd rond het bestaande hoofdkwartier van de Belgische Medium Brigade uit Leopoldsburg. Het beschikt over de nodige communicatie en informatiesystemen (CIS). De nabije beveiliging, Force Protection, wordt geleverd door Macedonische militairen. De force commander is de Kolonel Stafbrevethouder Philippe Boucké, actuele commandant van de Medium Brigade.

De hoofdmoot van deze EUBG, het gevechtselement, wordt gevormd door een Infantry Task Force (ITF). Deze ITF omvat, naast een staf en een steuncompagnie, ook een infanteriecompagnie en verkenningspeloton op Dingo II van het Medium Bataljon Carabiniers Prins Boudewijn-Grenadiers (1C/1Gr) uit Leopoldsburg (Belgium), een compagnie op Piranha IIIC Direct Fire 90 van het Medium Bataljon Bevrijding – 5e Linie uit Leopoldsburg, een Nederlandse infanteriecompagnie van het 44 Pantserinfanteriebataljon op CV90 uit Havelte en een Nederlandse compagnie van het 12 Infanteriebataljon op Bushmaster uit Schaarsbergen.

De gevechtssteun (Combat Support, CS) bestaat uit eenheden die vuursteun en gespecialiseerde steun leveren aan de gevechtselementen. Deze is samengesteld uit het Belgische Bataljon Jagers te Paard  (Intelligence, Surveillance, Target Acquisition, and Reconnaissance), een Luxemburgse Recce compagnie en een Spaanse Signal Intelligence (SIGINT). Daarnaast is er ook de nodige vuursteun die wordt geleverd door een Spaanse artilleriebatterij en een peloton luchtdoelartillerie. De geniesteun wordt geleverd door een compagnie samengesteld uit Belgische en Spaanse genisten. Het helikopterdetachement bestaat uit Belgische A-109 multirole helikopters van de 1 Wing uit Beauvechain, Duitse CH-53 “Stallion” transporthelikopters uit Hubschraubergeschwader 64 (64ste Squadron) in Laupheim en Nederlandse CH-47 “Chinook” transporttoestellen uit het 298ste Squadron van Gilze-Rijen.

De ondersteuning van de gevechtsfuncties (Combat Service Support, CSS) bestaat uit eenheden die de noodzakelijke steun leveren aan de in de zone aanwezige eenheden om hun opdracht uit te voeren. Deze wordt geleverd door een multinationale logistieke basis en een multinationale medische taskforce, waarbij de “role 1” wordt geleverd door België, Nederland, Spanje en Duitsland. De “role 2” in het theater (hospitaalsteun) wordt verzekerd door een Belgisch hospitaal.