-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De nieuwe NH90 NFH stijgt op in Koksijde

De nieuwe NH90 NFH stijgt op in Koksijde


Onder een felle zon is de nieuwe NH90-helikopter in de maritieme versie voorgesteld op de vliegbasis in Koksijde. Het was een uitzonderlijke demonstratie waarbij zijn voorganger de Sea King de nieuwe helikopter flankeerde.                               

Volgens Vice-Premier en Minister van Defensie Pieter De Crem laat de NH90 het toe om nog nauwer samen te werken met andere NAVO-lidstaten, die hetzelfde typetoestel aankochten. Net als de Sea King zal de hoofdopdracht van de NH90 search and rescue zijn. Maar de helikopter zal ook deelnemen aan bepaalde missies van de Marine en deelnemen aan de strijd tegen drugs en piraterij.

Defensie heeft acht toestellen aangekocht in juni 2007: vier maritieme versies (NFH) en vier voor tactisch transport (TTH). Twee van die laatste zijn al beschikbaar voor de Landcomponent, de derde komt aan eind juni en de laatste zal aan het einde van dit jaar geleverd worden. De eerste NH90-helikopter is op 1 augustus 2013 in Bevekom aangekomen en de laatste twee zullen beschikbaar zijn aan het einde van 2014. De bemanning bestaat uit vijf militairen: een duiker, twee piloten, een medisch verantwoordelijke en een cabin operator. Elke piloot volgde een opleiding van 17 weken en heeft veertig individuele vluchturen achter de rug met een examinator aan zijn zijde.

De robuuste Sea King is na veertig jaar dienst niet langer up-to-date. De NH90 van het type NHF is uitgerust met nachtzichtapparatuur, krachtige motoren, een infraroodcamera, een digitale cockpit, apparatuur voor operaties op zee, een speciale radar voor de Marine, een elektronische beveiliging en het toestel kan landen op het dek van een schip in volle zee. De NFH heeft twee bijzondere nieuwigheden aan boord: een bubbelvormig raam voor een beter uitzicht op de zee en de SX16, een enorme schijnwerper om ’s nachts de zee af te speuren tijdens een zoekactie. Het zijn twee troeven die nog erg van pas zullen komen tijdens de zoek- en reddingsacties.

Alle toestellen behoren tot de Luchtcomponent. De NFH zal operationeel zijn vanaf juni 2015. Nog tot juni 2016 zal het toestel afwisselend met de Sea King operaties voltooien. Daarna is hij op zichzelf aangewezen.