-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De MOST test de bemanningen van Task Force 2

De MOST test de bemanningen van Task Force 2

 

Na meer dan een week Sandy Coast 2018, werd de bemanning van de twee deelnemende task groups met oefeningen overstelpt. Een team van de MOST (Mine countermeasures vessels operational sea training) scheepte in op de mijnenjager M917 Crocus. Samen met medewerkers van het Damage Control Center (DCC) van het Competentiecentrum van de Marine onderwierp ze de bemanning aan een asymmetrische antipiraterijoefening.

Na een transfert vanuit de marinebasis naar de operatiezone werd de Zr.Ms. M863 Vlaardingen van de Nederlandse marine verrast door een terroristische aanval. De P901 Castor, voor de gelegenheid omgedoopt tot koopvaardijschip, deed op 6 mijl van de M863 Vlaardingen een noodoproep. Blijkbaar werd het schip achtervolg door een motorboot met piraten.

De piraten overmeesterden de bemanning van het koopvaardijschip. Twee bemanningsleden konden ontsnappen door overboord te springen. Eenmaal de aanval uitgevoerd vertrokken de piraten naar de mijnenjager M863 Vlaardingen.

De commandant zag de bui al hangen en kondigde de hoogste paraatheid af op de gevechtsposten. Iedereen was dus op post en de bemanning op de buitendekken was gewapend en uitgerust met een scherfwerende vest en helm, klaar om de aanval af te slaan.

Dat lukte op het nippertje. Toch hadden de piraten de tijd om een antitankraket af te vuren op de M863 Vlaardingen. Hierdoor brak een brand uit in de kajuit van de commandant en in de technische ruimte van de gasturbines.

Ook al ging het om een oefening, toch voerden de bemanningen van de Task Force 2 alles reëel uit zodat ze alle systemen en procedures konden testen. Daarnaast was het ook belangrijk dat de staf van de Task Force 2 maatregelen nam voor de rest van de vloot. Die staf was voor de oefening in het kamp Lombardsijde gekazerneerd en kon indien nodig een onbemand vliegtuig inzetten om via een live stream rechtstreeks te zien wat er gebeurde. Die procedures zullen in de toekomst zeker en vast nuttig kunnen zijn bij het concept van de nieuwe mijnenjachtplatformen.

Na alle oefeningen kreeg de bemanning een debriefing over de goede en minder goede acties. Na afloop verlieten de seariders (controleurs) het schip en voeren ze met de M917 Crocus naar de thuishaven. De mijnenjager M863 Vlaardingen zette haar opdracht verder in het kader van de binationale mijnenjachtoefening Sandy Coast.