-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De Medische Component stelt zich voor aan minister Reynders

De Medische Component stelt zich voor aan minister Reynders

 

Defensieminister Didier Reynders maakte op 22 maart kennis met de Medische Component, in de marge van de herdenkingen van de aanslagen in 2016. Daarvoor bezocht hij het Militair Hospitaal Koningin Astrid in Neder-Over-Heembeek.

De minister werd ontvangen door generaal Marc Compernol, chef Defensie, geneesheer generaal-majoor Pierre Neirinckx, commandant van de Medische Component, en geneesheer kolonel Wouter Weuts, directeur van het militaire ziekenhuis.

Na een algemene voorstelling van het hospitaal volgde Didier Reynders een realistische demonstratie van het medisch personeel. Zij moesten een militair met een kogelwond eerst stabiliseren en dan evacueren naar een medische hulppost (role 1).

De ideale gelegenheid om het nieuwe materiaal te tonen van zo’n role 1. Die kan in verschillende opstellingen ingezet worden, afhankelijk van de gevechtsomstandigheden en transportmogelijkheden.

De minister kon ook het materiaal bekijken dat ze tijdens speciale operaties gebruiken. Ook het Special Operations Surgical Team (SOST) was aanwezig. Die eenheid werkt met een chirurg-traumatoloog of –orthopedist en ondersteunde onlangs nog de inzet van special forces in Irak.

Een andere chirurgische eenheid voor meer conventionele opdrachten toonde eveneens zijn werking aan de minister. Die eenheid werkt in Libanon toen België er een militair ziekenhuis had ontplooid voor de VN-troepen en de burgerbevolking.

Ook de medische eenheden voor chemische, biologische, radiologische en nucleaire risico’s (CBRN) waren van de partij. Zij waren onlangs nog betrokken toen mensen die mogelijk met ebola waren besmet, in observatie werden geplaatst.