-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De Medische Component herdenkt het Ardennenoffensief

De Medische Component herdenkt het Ardennenoffensief

 

Het afgelopen weekend vonden weer veel plechtigheden ter herdenking van het Ardennenoffensief plaats. De Medische Component in het bijzonder bracht hulde aan hen die 75 jaar geleden strijd leverden voor onze vrijheid. 

Zaterdag 14 december, 08u.30. Amerikaans ambassadeur Ronald J. Gidwitz groet de aanwezige Belgische en Amerikaanse militairen en opent daarmee de plechtigheid aan de Barrière Hinck (Saint-Ode). 

De militairen staan opgesteld voor het monument ter ere van de 326 Airborne Medical Company. Die had daar in 1944, toen het Ardennenoffensief in volle gang was, een veldhospitaal gelegerd. Toen het hospitaal twee dagen actief was, op 19 december 1944, maakte een Duitse aanval op de positie heel wat slachtoffers en krijgsgevangenen. 

Om 10u.15 begon de ceremonie. Opvallende aanwezigen waren, behalve de burgerlijke en militaire autoriteiten, twee Amerikaanse oud-strijders. Één van hen, Al Blaney, maakte deel uit van de 326th Abn Med Coy en kon op die fatale dag ternauwernood ontsnappen. Voor hem was dit een duidelijk emotionele terugkeer naar deze plek. 

Zowel burgemeester Pierre Pirard, generaal Stevens (VS), als chef van de Medische Component generaal-majoor Neirinckx drukten hun dankbaarheid en respect uit naar zij die hun leven riskeerden om dat van anderen te redden. 

Om 11u.30 ging het dan naar het kerkhof van Bastenaken. Daar werd hulde gebracht aan de Angels of Bastogne, verpleegsters Augusta Chiwy en Renée Lemaire, en aan dokter Govaerts, iconische personages in het verhaal van dit veldhospitaal. 

Parallel aan deze plechtigheden verzorgde de Medische Component ook demonstraties in het Bastogne War Museum, waar ze de medische technieken van toen naast die van nu zetten. Speciale gast was daar acteur Shane Taylor, “Doc” Roe uit de serie Band of Brothers.