-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De Marine verzorgt de wacht aan het koninklijk paleis

De Marine verzorgt de wacht aan het koninklijk paleis

 

Van 21 februari tot 1 maart had de Marine de eer om het koninklijk paleis te bewaken. Het wachtdetachement wordt volgens een beurtrol van veertien dagen geleverd door de verschillende eenheden van Defensie.

Voor de eerste keer voerde de Marine die protocollaire opdracht uit in het gevlekte werkuniform. De verantwoordelijke onderofficier Lancelot benadrukt dat dit uitzonderlijk is. Het detachement bestaat namelijk uit kersverse matrozen die pas op 1 oktober hun militaire opleiding aanvatten in Brasschaat. Daardoor was er wat vertraging bij het leveren van hun marine-uniform. Maar niet getreurd, volgende week schepen ze allen in voor een stage van vier weken aan boord van de vloot, uitgerust met hun marineblauw uniform.

Lancelot heeft als jonge onderofficier van de specialiteit transmissie al een heel parcours achter de rug. Hij was bijna vijf jaar transmissiespecialist aan boord van het steunschip A960 Godetia en is nu sinds twee jaar geaffecteerd in een commandofunctie op de Marinebasis. Bovendien liep hij al vier keer wacht aan het paleis, een opdracht dat hij met trots uitoefent. Het blijft altijd een hele ervaring als de ambassadeurs hun geloofsbrieven afgeven aan de Koning, begeleid door de koninklijke escorte.

De rest van het detachement bestaat uit een jonge groep matrozen waaronder de enige vrouw: Leonie. Zij is pas vier maanden bij de Marine. Nu al aan het paleis van de Koning op wacht staan vindt ze een hele eer. De groep is eerder jong, met een gemiddelde leeftijd van negentien jaar, maar ze zijn overweldigd positief over hun toekomst bij de Marine en de nieuwe investeringen in onze vloot. Ze staan gewoon te poppelen om in te schepen en te proeven van de verschillende eenheden en functies, alvorens te kiezen voor een specialiteit. En raar maar waar: voor hen mag de opleiding alvast strenger zijn, dus deze groep jongeren is uit het goede hout gesneden!

De hoofdopdracht is louter protocollair en bestaat uit het 'bewijzen van militaire eer'. Twee matrozen met schoudersnoer en opgesmukt uniform worden elk uur afgelost aan de poorten van het koninklijk paleis in Brussel. Een geslaagde wachtperiode dankzij de inzet van het ganse detachement!