-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De Marine leidt nieuwe operatoren op voor onderwaterdrones

De Marine leidt nieuwe operatoren op voor onderwaterdrones

 

EGUERMIN-instructeurs leiden sinds vorige week zes nieuwe operatoren op voor de onderwaterdrones REMUS 100. De praktische opleiding gebeurde vanop de BNS Lobelia die voor de gelegenheid in Zierikzee in Nederland lag.  

Naast de instructeurs was er ook een VSW-team (very shallow water) ingescheept als extra ondersteuning. De Marine beschikt over twee van die teams, die tijdens grote oefeningen of operaties van de NAVO voor mijnenjacht, inschepen met hun drones aan boord van de vloot. 

Vorige week kregen de kandidaat-operatoren, in de mijnenbestrijdingsschool EGUERMIN,  één week theoretische cursus over het gebruik van de drones. De autonome REMUS is een onderwaterdrone die de zeebodem kan afzoeken naar objecten.

Deze week lag de nadruk op de praktische opleiding.  Elke operator kreeg de opportuniteit om dagelijks meer dan een uur in een zone (working box) van 255 meter op 255 meter te varen. Hier lag de nadruk op het gebruik van de vis (REMUS) maar ook de ranger (akoestische sensor). Naast de praktische ervaring was het ook belangrijk om de verschillende parameters te testen en te onderzoeken hoe snel en efficiënt ze objecten konden detecteren.

Realistische situaties ondergaan

Na een uur werd de vis uit het water gehaald en werden de opgenomen gegevens geanalyseerd. In werkelijkheid kan de mijnenjachtofficier eventueel positieve contacten visueel laten onderzoeken door duikers of door een Seafox, eveneens een onderwaterdrone die mijnen of springtuigen kan neutraliseren.

Tijdens één van de testen kreeg operator Thomas de opdracht om zonder gps zijn vis te zoeken in de Zierikzee. Dankzij zijn akoestische sensor ranger kon hij zien in welke zone zijn vis voer en vooral hoe hij het kon opvissen. Werkelijke situaties die niet evident zijn zonder gps-localisatie. De vis bevond zich uiteindelijk op 460 meter en dankzij het signaal van de vis kon hij binnen de 10 minuten zijn REMUS oppikken met de rubberboot.

Een sensor met een toekomst

De REMUS is een AUV (autonomous underwater vessel). Het is een uiterst efficiënte mobiele sonar die via geluidsgolven objecten op de bodem zoekt. Het verzamelt hydrografische data tot op maximum honderd meter diepte en kan bijvoorbeeld ingezet worden voor amfibische operaties, havenbescherming, steun bij reddingsoperaties, wetenschappelijk onderzoek en obstakel –en mijnendetectie.

Het opleiden van operatoren is een binationale opleiding die EGUERMIN jaarlijks organiseert, maar is vooral van vitaal belang als wij in de toekomst de REMUS willen inzetten als primaire sensor aan boord van onze mijnenjachtvloot. Zo zou een mijnenjager autonoom kunnen functioneren zonder de steun van een VSW-team.

De inzet van drones wordt trouwens alsmaar belangrijker bij de Marine. De toekomstige Belgisch – Nederlandse mijnenjaagcapaciteit zal zowel onderwater-, lucht- als oppervlaktedrones inzetten om nog sneller en doeltreffender mijnen op te zoeken, met grotere schepen, minder bemanning, maar volgestouwd met hightech middelen. De eerste eenheid wordt in 2024 verwacht bij de Marine. Onze toekomst is alvast verzekerd!