-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De Marine bedankt alle dames

De Marine bedankt alle dames

 

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag, met als thema #EachforEqual. Defensie bouwt mee aan een individueel en collectief gendergelijke wereld. Ook de Marine streeft naar een gendergelijke werkvloer. De foto's zijn dan ook een kleine maar representatieve weergave van onze vrouwelijke collega's zowel aan boord als op wal die zich dagelijks inzetten voor de goede werking van ons bedrijf.

Lore, Silke, Anke, Sarah, Julie, Tanya en Juvenale hebben diverse jobs doorlopen tijdens hun loopbaan bij Defensie.

Lore is aan de wal tewerkgesteld als leidinggevend officier bij Navlog (logistieke ondersteuning van de schepen) en heeft nog een volledige carrière voor zich. De positieve ingesteldheid en spontaniteit sieren haar en dat straalt ze ook op foto uit.

Silke is onderofficier chef radio aan boord van onze mijnenjager Lobelia. Ze staat onder meer in voor de verbindingen tussen het schip en de wal en tussen schepen onderling tijdens oefeningen en manoeuvres. Ze is de stem en het oor van het schip, een belangrijke link tussen het commando aan boord en de buitenwereld. De toekomst gaat ze vol enthousiasme tegemoet, met het vooruitzicht op de nieuwe schepen vanaf 2024.

Anke is een jonge vrijwilliger die ons magazijn helpt te beheren. Ze heeft kennis van het materiaal voor de schepen en gebruikt dagelijks verschillende computerprogramma's. Zo is elke dag telkens weer een verrassing.  Flexibiliteit is dan ook nodig bij een job bij de Marine.

Sarah heeft al een hele loopbaan doorlopen, startende in Lombardsijde bij het 14 Bataljon Luchtdoelartillerie (14 A). Als vrijwilliger werkte ze zich op bij de BSM-dienst (Battery Sergent Major) en stond ze administratief haar collega's bij in het papieren tijdperk. Na de digitale reorganisatie, grofweg vijftien jaar geleden, kreeg ze de kans om bij de Marine in Zeebrugge te komen werken. Haar tewerkstelling als vrouw in het containerpark was nog omstreden maar ze werd hartelijk onthaald door haar nieuwe collega's en kon zich snel inwerken. Vandaag zorgt ze dat onze schepen tijdig getankt worden, zowel met de vaste installatie als met de tankwagen. Een mannenjob? Dat kan als vrouw ook! Zolang je de correcte ingesteldheid hebt, krijg je dezelfde kansen.

Julie heeft al een fantastische loopbaan achter de rug en kijkt vol enthousiasme de toekomst tegemoet. Als vrouw op de transportdienst werken is geen evidentie. Zeker niet als je instaat voor het zwaar rollend materiaal zoals de kranen, bobcat, vorkhefvoertuigen enzovoort. Haar taken zijn zeer divers: gaande van algemeen beheer van het wagenpark tot administratief werk en mensen te hulp schieten bij onverwachte technische problemen. Julie is een doorbijtster van nature die de belangen van de Marine steeds vooropstelt.

Tanya is onderofficier bevoorrading aan boord van de Godetia, ons logistiek steunschip. Na vele jaren trouwe dienst aan boord kijkt ze toch stiekem uit naar haar nieuwe plaats aan boord wanneer de Godetia in 2021 uit de vaart wordt genomen. Ze blijft streven naar vooruitgang waarbij bijscholing een absolute must is. Stilzitten is geen optie voor haar. Een mannenwereld aan boord, dat is maar zoals je het zelf invult. Een zekerheid aan boord? Elke dag is een nieuw avontuur!

Juvenale is vrijwilliger dek aan boord en is altijd een zonnetje in huis. Humor maakt het werk lichter en samenwerken met de collega's is aangenaam. Als dek kan je in de zomer vaak genieten van fantastische zonsondergangen. Tijdens verre reizen kan, je hier toch altijd iets meer genieten tijdens het werk dan het personeel dat binnen zit. Een droomjob, en dit terwijl je betaald wordt om te proeven van nieuwe culturen en de wereld rond te varen. De beste beslissing die ze kon nemen om al haar dromen te doen uitkomen.

Aan alle vrouwen, bedankt om jullie steeds weer te blijven inzetten!