-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De man achter het schip in de kijker

De man achter het schip in de kijker

 

Aan de ingang van de marinebasis in Zeebrugge staat op 4 oktober een lange rij mensen. Allemaal willen ze een kijkje nemen bij het onderhoudsbedrijf van de Marinecomponent. Het is dan ook de eerste keer dat de marine deelneemt aan de openbedrijvendag van het Vlaamse netwerk van ondernemingen, VOKA.

"Van begin tot einde volgen de bezoekers een specifiek parcours", vertelt kapitein-ter-zee Vincent Hap, de coördinator van het evenement. Ondertussen begeleidt hij ons via rode-witte linten naar de eerste werkplaats. "Het traject leidt hen langs ateliers waar we de motoren, zeilen, touwen en kabels herstellen. We tonen ook onze toestellen om mijnen op te sporen. Als kers op de taart kunnen ze een kijkje nemen in de loods waar we momenteel een van onze mijnenjagers herstellen."

Kapitein-ter-zee Vincent Hap hoopt vooral jonge technici aan te trekken voor een job bij het onderhoudsbedrijf. Maar ook het grote publiek wil hij aanspreken. "Met deze openbedrijvendag hopen we jong en oud duidelijk te maken wat we doen binnen die hoge omheining van de marinebasis. We willen laten zien dat Defensie een leuke en professionele plek is om te werken."

In totaal brengt de VOKA-openbedrijvendag 650.000 mensen op de been. Die drukte is ook te merken op de marinebasis. Het is een komen en gaan van bezoekers. Onder hen ook Jelle Buys. Hij reed het hele eind van het Vlaams-Brabantse Boortmeerbeek naar de kust om de technicus achter het schip aan het werk te zien. "Ik heb vandaag al een hele hoop bijgeleerd," zegt hij, "onder meer hoe een kompas werkt en dat het altijd wat afwijkt van het magnetische noorden."

Ook Kran De Schepper is blij dat ze een bezoek bracht aan het onderhoudsbedrijf van de Marinecomponent. Zij hoopt volgend schooljaar te kunnen starten aan de Koninklijke Militaire School. " De marine interesseert me enorm. De vrijheid van een schip op zee spreekt me aan en de zendingen die de marine doet, dragen bij aan de vrede in de wereld."