-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De luchtcadetten: uitzicht op een pilotencarrière

De luchtcadetten: uitzicht op een pilotencarrière

 

De paasvakantie staat voor scholieren vaak synoniem voor uitrusten. Dat was allerminst het geval voor een twintigtal tweedejaars van de Belgian Air Cadets. Van 5 tot 18 april volgden ze hun lentestage op het militaire vliegveld van Weelde, in de provincie Antwerpen.

“Vorige zomer, toen we aspirant-luchtcadetten waren, hebben we al in een zweefvliegtuig kunnen vliegen, soms zelfs alleen”, vertelt Evita Heller, tweedejaars luchtcadet. “tijdens die twee stageweken scherpen wij onze techniek aan. Zelfs de kleinste fout wordt bijgeschaafd.”

“Het militaire komt altijd om de hoek kijken”, vertelt luchtcadet Maxime Marchal. “We moeten een zekere discipline tonen, maar zo kunnen we eigenschappen zoals doorzetting ontwikkelen die ons bijvoorbeeld ook van pas komen bij ons werk op school.”

“Het is niet altijd simpel,” voegt Evita toe, “maar het is erg interessant. Je leert jezelf beter kennen en kweekt discipline aan. Deze stage is een soort springplank want we ontdekken hier voor een stuk de wereld van Defensie. Dat motiveert me om te solliciteren en misschien zelfs te studenten aan de Koninklijke Militaire School om later piloot te worden.”

“De eerste keer dat ik met een zweefvlieger vloog, voelde ik me helemaal vrij”, vertelt Maxime. “Dat gevoel werd nog sterker toen ik de eerste keer solo vloog. Ik kon me in drie dimensies bewegen en doen wat ik wilde, natuurlijk binnen de veiligheidsvoorschriften. Het was een buitengewone ervaring. Ik wil alle jongeren aanraden om dit avontuur te beleven. Je moet geen schrik hebben, je moet er alleen in durven geloven.”

“Zoals de meeste cadetten droom ik er al lang van om piloot te worden”, bekent Evita. “Mijn moeder vertelde me over deze opleiding. Ik heb me ingeschreven en was bij de vijftig geselecteerden. Ik denk er meer en meer aan om piloot te worden.”

Meer weten? Bezoek de site van de Belgische luchtcadetten: http://belgianaircadets.be