-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De levensader van operatie Vigilant Guardian

De levensader van operatie Vigilant Guardian

 

Sinds enkele jaren vindt de grootste militaire inzet in eigen land plaats: operatie Vigilant Guardian (OVG). Die zou echter niet haalbaar zijn zonder logistieke steun. Alle militairen die intussen aan OVG hebben deelgenomen, kennen de logistieke draaischijf (Log Hub) ervan.

Meerdere keren per maand, telkens wanneer twee detachementen elkaar aflossen, is het een drukte op de Log Hub. Aan het einde van elke opdracht brengen de militairen al het materiaal terug en die van het nieuwe detachement komen hun materiaal afhalen.

Het ene na het andere logistieke bataljon helpt om operatie Vigilant Guardian te ondersteunen. Een erg veelzijdige opdracht, volgens commandant Sébastien en onderluitenant Christian. Die zorgen natuurlijk voor de typische logistieke elementen zoals voeding en water, uitrusting, brandstof en olie, munitie en wisselstukken. Daarnaast voorzien ze ook in andere behoeften.

"We beheren de voertuigen - Unimog-vrachtwagens en LMV-pantserwagens - en zorgen voor het onderhoud ervan", vertelt commandant Sébastien. "We hebben een dienst voor wisselstukken en een takeldienst, een wasserij en mobiele douches, een ICT-steundienst, een technische dienst voor de infrastructuur en een coördinatiedienst."

Het keukenpersoneel speelt uiteraard ook een belangrijk rol. Maaltijden klaarmaken, en bestellingen plaatsen zijn een dagelijkse routine geworden. Voor de infrastructuur en de keuken komt het personeel van bij alle componenten van Defensie.

De militairen van OVG waarderen zeker de dagelijkse inzet van hun logistieke collega's. Zo dragen ook zij bij tot het succes van de opdracht.