-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De Landcomponent toont zijn kunnen

De Landcomponent toont zijn kunnen

 

De Landcomponent heeft op 17 september zijn capaciteiten getoond. De genodigden, waaronder Defensieminister Steven Vandeput, konden in Elsenborn een nieuw soort eenheden aan het werk zien: de Combined Arms Task Groups. Die snel inzetbare en veelzijdige gevechtsgroepen zullen in de toekomst de kern van de Landcomponent vormen.

“De Landcomponent evolueert inderdaad naar interwapenensembles”, zegt generaal-majoor Deconinck, commandant van de Landcomponent. “Daarbij werken de gevechtseenheden samen met verschillende ondersteunende eenheden. Samen vormen ze gevechtsgroepen die heel snel ingezet kunnen worden.”

Zo’n gevechtsgroep kan op tien dagen in het buitenland ingezet worden. De lichtste groep, waar onder meer de special forces deel van uitmaken, kan zelfs binnen 24 uur op missie vertrekken.

Op het oefenterrein van Elsenborn demonstreerde de Landcomponent de werking van zijn nieuwe eenheden. Aan de hand van statische en dynamische demonstratieskonden de militaire en burgerlijke autoriteiten zien hoe een Combined Arms Task Group in de praktijk te werk gaat. Ook een driehonderdtal studenten van de Koninklijke Militaire School (KMS) en de Koninklijke School voor Onderofficieren (KSOO) konden met eigen ogen zien wat de Landcomponent vandaag en morgen in zijn mars heeft.

“Ik zou zelf het liefst bij de genie aan de slag gaan”, vertelt adjudant Adélaïde Bonnier, studente aan de KMS. “Hier kan ik zien hoe zij werken en de verschillende functies leren kennen. Het is erg interessant. Ze hebben alles uit de kast gehaald om ons te tonen wat een job bij de Landcomponent inhoudt.”

De interwapen-gevechtsgroepen, die elementen met diverse specialiteiten bundelen, zijn niet langer een theoretisch concept. Binnenkort gaan ze ook voor het eerst in de praktijk aan het werk. Intussen bereidt een gevechtsgroep onder leiding van het Bataljon Bevrijding – 5 Linie zich voor om naar Litouwen te vertrekken. Daar zullen ze vanaf oktober deelnemen aan de NAVO-oefening Baltic Piranha.