-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De Koning neemt deel aan Veteranendag

De Koning neemt deel aan Veteranendag

 

Defensie huldigde op zondag 7 april de militairen die sinds 1945 sneuvelden tijdens operaties. Dat gebeurde traditiegetrouw aan het graf van de Onbekende Soldaat in Brussel. Uitzonderlijk nam ook de Koning aan de plechtigheid deel.

Exact 25 jaar geleden, op 7 april 1994, werden tien Belgische paracommando's vermoord in de aanloop naar de volkerenmoord in Rwanda. In 1998 werd 7 april ingesteld als Veteranendag, ter ere van de tien mannen die tijdens de militaire operatie sneuvelden.

Ter gelegenheid van de 25ste herdenking van die tragische gebeurtenis was zijne majesteit de Koning uitzonderlijk bij de plechtigheid aanwezig.

Het 2 Bataljon Commando's uit Flawinne had een eredetachement samengesteld onder het bevel van majoor Philippe Lavand'homme. Leerlingen van de Koninklijke Militaire School vormden een erewacht rond het Graf van de Onbekende Soldaat. De Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen vervolledigde het dispositief.

Sinds 1945 kwamen 252 Belgische militairen om tijdens vredeshandhavingsoperaties. Vandaag zijn 1.063 Belgische militairen ingezet in binnen- en buitenland. De herdenking herinnert ons eraan dat die inzet niet zonder risico is.