-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De inzetbaarheid van genietroepen bij rampenbestrijding

De inzetbaarheid van genietroepen bij rampenbestrijding

 

Op dinsdag 23 juni 2015 vond in de kazerne van het 11 Bataljon Genie in Burcht een demonstratie plaats van het materiaal dat bij rampenbestrijding wordt ingezet in het kader van hulp aan de natie. Bezoekers werden aan de hand van statische en dynamische demo’s vertrouwd gemaakt met de verschillende tuigen, boten en het materieel van de genie.

De militairen toonden er verscheidene types boten: van de kleine recce-boot en de SeaArk, die goed manoeuvreerbaar is in laag water, tot de grotere Zodiac die ze inschakelen voor personenvervoer, zelfs op zee. Ook de AVLB-brugslagtank is een opvallend voertuig op het paradeplein. Die tank kan een uitschuifbare brug over een bres tot 24 meter werpen. Ook de welbekende zandzakken kwamen in beeld: zij deden in het verleden al dienst tijdens meerdere rampenscenario’s.

Daarnaast beschikken de genietroepen ook over een compagnie CBRN die chemische, biologische, radiologische en nucleaire ontsmettingen kan uitvoeren. De bezoekers kregen een uiteenzetting over de samenstelling en de werkmethodes van die specialisten en hoe zij kunnen ingezet kunnen worden bij een dergelijke ramp.

De genie wordt regelmatig in eigen land ingezet voor het verlenen van hulp aan de natie. Maar ook bij grote rampen in het buitenland, zoals na de storm van 2000 in Frankrijk (operatie Marianne) en de tsunami in Sri Lanka, werd er beroep op hen gedaan.