-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De hamer van Thor

De hamer van Thor

 

Het Belgische fregat F931 Louise-Marie heeft op woensdag 30 mei een Harpoon antischeepsmissile afgevuurd, als eerste Belgische fregat. Dat gebeurde tijdens de internationale missile-oefening Mjoelner in het hoge noorden van Noorwegen. Een week lang zette het schip er zijn zwaarste geschut in.

Mjoelner (of Mjölnir) is in de Noorse mythologie de naam van Thors hamer. Een meer dan toepasselijke naam voor een oefening waarbij zes militaire schepen van 28 tot 31 mei zowat hun volledige wapenarsenaal inzetten tegen allerhande gesimuleerde dreigingen. De oefeningen verliepen vooral 's nachts, omdat er dan minder verkeer is op zee. De zichtbaarheid vormde niet echt een probleem, want in het noorden van Noorwegen blijft het tijdens de zomer 24 uur lang licht.

In het wapenarsenaal van de Belgische fregatten vormt de Harpoon een belangrijk onderdeel. Die radardoelzoekende missile is hun belangrijkste wapen tegen oppervlakteschepen. Door de hoge kostprijs van de missile en de beperkte voorraad had België ze echter nog nooit gebruikt, tot nu dus.

"De lancering was een succes", zegt luitenant-ter-zee Nicolas Van Damme, het hoofd Operaties van de Louise-Marie. "Het doel was een radarreflector op een vlot zo'n 17 zeemijl (ong. 31,5 km) van het schip. De missile heeft de reflector geraakt met een snelheid van net geen mach 1 (330 meter per seconde, nvdr.). Daar deed ze twee minuten over."

"Bij dit soort lanceringen hebben we meestal een duidelijk afgelijnd scenario", legt fregatkapitein Kristof Van Belleghem uit. Hij is sinds januari commandant van de Louise-Marie. "Er komt een drone op het schip af, de omgeving is volledig beveiligd en daar gaan we vervolgens heel gericht op schieten."

De Mjoelner-oefening zit echter anders in elkaar. "Hier werken we in een zo realistisch mogelijke oorlogsomgeving. Er varen verschillende schepen rond en we weten niet van elkaar wie wanneer moet vuren. We reageren op wat er op ons afkomt volgens onze eigen procedures en capaciteiten, zoals we dat in het echt zouden doen. Het belangrijkste is daarbij om een zogenaamd blue-on-blue-incident te vermijden: zorgen dat je niet in elkaars schietveld komt of per ongeluk op elkaar vuurt."