-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De Groote Oorlog in Congo herdacht

De Groote Oorlog in Congo herdacht

 

Honderd jaar geleden liep de Groote Oorlog in België vast in een loopgravenoorlog. Maar in Midden-Afrika startte de Belgische-Congolese Weermacht (of Force Publique) het offensief en veroverde ze de stad Tabora in Duits-Oost-Afrika, het huidige Tanzania. Op 15 september herdenkt België die overwinning aan het monument van de Troepen der Afrikaanse veldtochten in Schaarbeek.

"145 Belgische militairen, 1.900 Congolese soldaten en 7.000 dragers van het Belgisch-Congolese Weermacht verloren het leven tijdens de campagnes in Midden-Afrika", spreekt generaal op rust Claude Paelinck de militairen en burgers toe aan het monument. "Het is onze plicht om hun strijd voor vrijheid en democratie in Congo te blijven herdenken."

De strijd in Midden-Afrika kan je niet vergelijken met die in Europa. Zo kon de Belgisch-Congolese Weermacht niet rekenen op enig transport en moest het meer dan 400 kilometer door het regenwoud marcheren. Het leger was een mensenmassa die bestond uit 700 Belgische officieren en onderofficieren, 12.000 Congolese soldaten en 26.000 bezoldigde dragers met hun families in hun kielzog.

Vanaf begin 1916 zetten ze vanuit de provincie Katanga hun opmars in naar Duits-Oost-Afrika, het huidige Tanzania. Eerst verdreven ze Duitsers uit Ruanda en Urundi om zes maanden later op 19 september Tabora in te nemen, een militair en economisch cruciale stad. De Weermacht bevrijdde er 200 gevangengenomen geallieerden en plantte er de Belgische vlag, in afwachting van bondgenoot Groot-Brittannië.

De glorieuze overwinning stond in schril contrast met de moeizame loopgravenoorlog in eigen land. De symboliek van de Slag bij Tabora mag dan ook niet onderschat worden voor de soldaat die tot zijn knieën in de modder stond in de loopgraven.

Een jaar later volgde een tweede grote slag bij de stad Mahenge. De Duitsers hadden geprobeerd een Mittelafrika te creëren maar mislukten. Ook ten noorden van Congo, in Kameroen en Togo, hadden de Duitsers eerder al een definitieve nederlaag tegen de Britten geleden. Na de oorlog werden de kolonies van Duitsland onder de overwinnaars verdeeld. België kreeg Ruanda en Urundi toegewezen, het huidige Burundi.