-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De Godetia is weer in Afrika

De Godetia is weer in Afrika

 

Na een week varen heeft het commando- en logistieke steunschip A960 Godetia op zaterdag 29 maart de haven van Casablanca bereikt, in Marokko. De 85 bemanningsleden vertrokken voor een nieuwe campagne. Met hun programma Maritime Capacity Building (MCB) 2014 willen ze Afrikaans marinepersoneel opleiden om de piraterij te bestrijden.

Na enkele maanden operationele en logistieke voorbereiding is de Godetia naar Afrika vertrokken. Zoals in 2013 zal het daar deelnemen aan het Amerikaanse programma Africa Partnership Station om opleiding te geven aan West-Afrikaanse marines. Zo zorgen ze dat hun personeel gevormd is in bewakings- en controletechnieken en de piraterij in de regio kan indijken.

Sinds zijn vertrek op 23 maart vanuit de thuishaven Zeebrugge heeft het commandoschip een redelijk woelige zee moeten trotseren op de Atlantische Oceaan. Na een tussenstop van 24 uur in Lissabon op 27 maart, zette het op 28 maart verder koers naar Casablanca. Daar vertrekt het op 31 maart opnieuw naar Banjul, in Gambia.

De Godetia heeft 85 mannen en vrouwen aan boord en neemt 250 kubieke meter hulpgoederen mee, vooral geneeskundig. Diverse Belgische ngo’s stuurden die mee voor de ziekenhuizen van Banjul, Boma (D.R. Congo) en Cotonou (Benin).

Het personeel van de Medische Component traint zich doorlopend. De sfeer op de gangboorden is optimaal en elke dag scherpen ze hun automatismen aan. Op vrijdag 28 maart gingen er een tiental brandalarmen af, sommige met, sommige zonder gewonden. Snel reageren op vuur is essentieel om op zee te overleven. De kok laat alles achter en krijgt versterking van een mecanicien. Koelbloedigheid, professionalisme en veiligheid staan voorop! Het leven van alle opvarenden van de Godetia staat immers op het spel. Ook een heropfrissing van de schiettechnieken staat op het programma in de vipzaal. Officieren, onderofficieren en vrijwilligers krijgen een gedegen bijscholing.

Op 5 april zal de Godetia een deel van zijn lading afzetten in Banjul. Op 16 april komen de eerste Afrikaanse militairen aan boord: vijf Gabonezen en tien van Congo-Brazzaville. Vanaf dan krijgt het schip ook een internationale staf aan boord voor de oefening Obangame Express 2014.