-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De Godetia levert hulpgoederen af in Boma

De Godetia levert hulpgoederen af in Boma

Tijdens zijn West-Afrikaanse campagne deed de Godetia op 13 maart 2013 de haven van Boma aan, in de provincie Neder-Congo. Het schip levert er 145 kubieke meter humanitaire hulpgoederen die een Belgische vzw aan Congo schonk.

Boma ligt aan de Congorivier, op honderd kilometer van de kust. Het commando- en steunschip Godetia leidt momenteel Afrikaanse marinebemanningen op binnen het trainingsprogramma Africa Partnership Station. Tegelijk vervoert het ook hulpgoederen.

Het ziekenhuis Saint-Luc van Bouge, het ziekenhuis Sans Frontière van Namen, de Broeders van Liefde van Gent en de KULeuven stuurden lakens, bedden, matrassen, wasmachines, computers, kopieermachines en laboratoriummateriaal.

“Deze humanitaire hulp is een grote steun in de rug voor de bevolking”, meent dokter Laurent Kiphunda, de directeur en eigenaar van het ziekenhuis Notre-Dame de la Miséricorde in Boma. “Onze instelling is een bouwwerf en er ontbreekt nog veel. We hebben 25 bedden voor evenveel ouderlingen. Met deze steun kunnen we het comfort en de behandeling van onze patiënten verbeteren.”

De hulpactie werd geboren in de streek rond Namen, bij Rachel Maluta, coördinatrice en algemeen secretaris van de vzw Amitié namuroise. Zij nam persoonlijk de vracht in ontvangst die de bemanning van de Godetia afleverde. “Het OCMW-rusthuis van Namen schonk lakens en dekens. Ook veel particulieren hebben een bijdrage geleverd. We kregen toiletstoelen en ziekenhuiskleren voor de patiënten. Ze hebben zelfs samengelegd voor mijn vliegtuigticket en de Belgische marine heeft alles kosteloos naar Boma verscheept. Ik kan hen nooit genoeg bedanken!”

Een ander deel van de hulp gaat over de weg naar Matadi, 130 km meer naar het oosten langs de Congorivier. Dokter Paul Bungiema, directeur van de polikliniek Matadi Center is al even opgetogen: “Net als onze collega’s in Boma, kunnen wij dit materiaal goed gebruiken. Het oude is versleten. Die vrachtwagens vol bedden, matrassen, boeken en kopieermachines geven ons weer hoop.”

Africa Partnership Station

De stad Boma is de verste locatie die de Godetia dit jaar aandoet tijdens zijn opdracht Africa Partnership Station. De Godetia vertrok op 5 februari in Zeebrugge om deel te nemen aan een trainingsprogramma van de Verenigde Staten voor het kustwachtpersoneel van de West-Afrikaanse marines, voornamelijk Gabon, de Republiek Congo en Benin. De Afrikaanse marinebemanningen zullen nadien de territoriale wateren van hun land bewaken. Ze zullen actief de piraterij en de smokkel van wapens, drugs en andere illegale goederen bestrijden.

De tachtig bemanningsleden, instructeurs en leerlingen, vertrokken op 16 maart in Boma naar Pointe-Noire, in de Republiek Congo. De Godetia zal op 9 mei terug aanmeren in Zeebrugge.