-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De Crocus vernietigt twee vliegtuigbommen

De Crocus vernietigt twee vliegtuigbommen


Voor de haven van Rotterdam heeft de mijnenjager Crocus twee vliegtuigbommen vernietigd. Dat was meteen een onvergetelijke ervaring voor alle leerlingen van de Nautische School die meevaren tijdens hun voorjaarscampagne.

Sinds 13 mei maakt de M917 Crocus deel uit van een vloot van drie mijnenjagers, samen met de M916 Bellis en M921 Lobelia. Tijdens hun voorjaarscampagne steunen zij de zeevaartopleiding van de kandidaten van de Nautische School. In geval van nood blijven de schepen echter meteen inzetbaar. Precies wat er gebeurde met de Crocus.

Voor de haven van Rotterdam kreeg de Crocus een oproep om een Nederlands vissersvaartuig te helpen. Dat had net twee vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog opgevist. De procedure is dat zo een 'vangst' meteen weer op de bodem wordt geplaatst. Het vissersvaartuig moet onmiddellijk de maritieme autoriteiten op de hoogte brengen. Die sturen dan een team om de explosieven ter plekke te vernietigen.

Omdat de Crocus vlakbij was, werd de Belgische mijnenjagers opgeroepen om e bommen te vernietigen. Nadat het schip eerst het gebied had beveiligd, werd de ene bom vernietigd door het duikteam aan boord, de andere door een draadgeleide Seafox-ontmijningsrobot.