-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De Belgische Luchtmacht: zeventig jaar geschiedenis

De Belgische Luchtmacht: zeventig jaar geschiedenis

 

Dag op dag zeventig jaar geleden landden 22 Spitfires op de vliegbasis van Bevekom. Aan boord waren ervaren Belgische veteranen van het 349ste en 350ste smaldeel van de Royal Air Force. Die 24 oktober 1946 betekende de geboorte van de vliegbasis van Bevekom en meteen ook het begin van de geschiedenis van de Belgische Luchtmacht.

De vliegbasis van Bevekom vierde die zeventig jaar geschiedenis op 24 oktober 2016 met een plechtigheid. De perfecte kans om de oudgedienden, vrienden en actief personeel van de basis voor een dag te verzamelen.

Het sombere weer gooide roet in het eten voor het luchtprogramma. Toch haalden de optimistische toon van het evenement en het plezier om families en vrienden te verwelkomen de boventoon.

"We wilden de hele basis bij deze verjaardag betrekken", vertelt kolonel vlieger Georges Franchomme, de korpscommandant van de basis. "Dat betekende veel voorbereiding. We hebben immers zowel het actieve personeel als de anciens uitgenodigd."

In één moeite door organiseerde de basis een tentoonstelling met archieffoto's, verhalen en nooit eerder vertoonde stukken rond de geschiedenis van de Luchtmacht. Een extra gelegenheid om de hoogtepunten van die legendarische component nog eens te overlopen.