-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De Belgische luchtmacht herdenkt haar helden

De Belgische luchtmacht herdenkt haar helden

 

Traditioneel organiseert de Belgische luchtmacht op de zaterdag het dichtst bij de datum van 15 oktober haar herdenkingsplechtigheden Ereperk en Remembrance Day. De reden om die herdenkingen op die dag te houden is eenvoudig: onze Belgische luchtmacht zag het levenslicht op 15 oktober 1946.

Tijdens WO II waren vele piloten het Kanaal overgestoken om zich bij de Britse Royal Air Force aan te sluiten. Zo hoopten ze hun vaderland vanuit de lucht te verdedigen en van de Duitse bezetter te bevrijden. Om onze helden te blijven gedenken slaan de senior aviators van de Vieilles Tiges de Belgique en de staf van de Luchtcomponent de handen in elkaar tijdens de plechtigheid op het Belgische en Britse ereperk aan het kerkhof van Brussel in Evere.

Na de Ereperk-plechtigheid worden de nationale en internationale militaire autoriteiten uitgenodigd aan het monument van de Belgische vliegeniers aan het Jubelpark in Brussel. Die Remembrance Day-herdenking is een organisatie van de Belgian Air Force Association in samenwerking met onze Luchtcomponent. Tijdens die plechtigheid herdenken ze de Belgische vliegeniers die sinds het begin van de militaire luchtvaart hun leven lieten in bevolen dienst.

Verschillende nationale en internationale militaire autoriteiten en vaderlandslievende verenigingen leggen kransen neer. Dat doen ze op de tonen van de Last Post, gebracht door de Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht. Een zeer ingetogen en emotioneel moment waarop de herinnering aan de helden van toen en nu levend gehouden wordt, met een lach en een traan.