-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Dark Blade 2019

Dark Blade 2019

 

De jaarlijkse oefening Dark Blade vond van 13 mei tot 1 juni plaats in Tsjechië. Het is een onderdeel van het Helicopter Exercice Programme (HEP) van het Europees Defensieagentschap (EDA). Met het HEP organiseren de aangesloten landen grootschalige oefeningen in helikopteroperaties.

Bijzonder aan de dertiende editie was dat ook Tsjechische en Hongaarse Mi-24-aanvalshelikopters deelnamen. Op het hoogtepunt namen 1.200 militairen deel uit Duitsland, België, Hongarije, Polen, Slovakije en Tsjechië. Op de basis van Namest, niet ver van Brno, waren 21 helikopters en vier vliegtuigen gestationeerd.

Uit ons land is er een detachement van de 1 Wing met 88 militairen, drie NH90's TTH en drie A109-helikopters. Daarmee zet België het meeste materieel in voor de oefening, na het gastland zelf.

Alle Europese landen beschikken dan wel over een eigen helikoptercapaciteit, toch voldoet die zelden om grootschalige operaties mee uit te voeren. Bovendien moeten de landen ook tactisch hun acties op elkaar afstemmen. Daarom mikt het programma van deze helikopteroefening op een grotere doeltreffendheid en een verdere standaardisering van de procedures.

Gedurende drie weken stijgt de moeilijkheidsgraad, maar de piloten van de 1 Wing blijven die de baas. Meertaligheid is nu eenmaal een Belgische troef, zeker bij militairen. "In een internationaal kader werken, zit de Belgische militair in de genen", vertelt majoor vlieger Coucke, de detachementscommandant. "We hebben onlangs nog in Mali in een internationale context gevlogen De A109's ondersteunden Franse militairen en onze NH90's TTH zijn voor het eerst operationeel ingezet met de Duitsers."

België blijft eerder bescheiden als partner, maar Defensie blijft zijn rol in Europa volop spelen, met de inzet van al zijn middelen.