-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Dany Boon filmt in de kazerne van Jambes

Dany Boon filmt in de kazerne van Jambes

 

Voor zijn nieuwste film Raid Dingue heeft de Franse acteur-regisseur Dany Boon gedurende enkele dagen opnames gemaakt in de geniekazerne in Jambes. Die samenwerking met Defensie ging twee jaar geleden al van start.

Voor we de filmset mogen betreden, worden we ontvangen door Charlène. Met behulp van een koptelefoon met microfoon verzekert zij de verbinding tussen de set en de loges. Op dit moment moet ze zorgen dat iedereen stil blijft.

"Staat je gsm in vliegtuigmodus? Maakt je fototoestel niet te veel lawaai?", vraagt ze met een Zuid-Frans accent. Ze is niet de enige. Op enkele minuten tijd stellen verschillende andere personen ons dezelfde vragen.

We openen de deur naar de set en betreden een leslokaal dat tot bureau is omgebouwd. Allerlei technici zwermen om Dany Boon heen, die verkleed is als Raid-agent, de speciale interventieteams van de Franse politie. Hij maakt zich klaar om een scène opnieuw op te nemen.

"Camera's lopen!" Op slag is iedereen geconcentreerd. Dany Boon zit meteen in zijn rol. De sfeer op de set is heel ontspannen, maar bij elke scène weet iedereen exact wat hij moet doen en waar hij moet staan.

Commandant Frédéric Bertel staat in voor de infrastructuur en de public relations. "Ik was erg verbaasd toen ik op een dag een mail kreeg van een zekere Mimi van L'agent double. Dat bleek een firma die op zoek gaat naar filmlocaties. Ze wilden graag opnames maken in militaire gebouwen. Ze hebben ook Saive, Bierset en Aarlen bezocht." Nadat de concessie ondertekend was, ging het snel. Een week voor de opnames gingen de decorateurs en andere technici aan de slag.

De samenwerking tussen de militairen van de kazerne en de filmploeg verloopt heel goed. "We zijn hier heel goed verwelkomd. De mensen zijn echt vriendelijk", bevestigd Dany Boon. We vragen hem of hij geen film wilt maken zoals Bienvenue chez les Ch'tis, geïnspireerd op Defensie: een militair uit Aarlen die in Leopoldsburg gaat werken. Behalve het klimaat, zijn alle andere elementen uit die film hier aanwezig. "Ja, dat kan heel grappig worden", zegt hij. "Het zou dezelfde cultuurschok zijn." In afwachting daarvan, kan je in februari 2017 alvast zijn laatste film in de zaal zien.