-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Cyberdefensie-oefening in het kader van de NAVO

Cyberdefensie-oefening in het kader van de NAVO

 

Vijfendertig personen van de militaire cybercapaciteit hebben van 27 tot 30 november deelgenomen aan Cyber Coalition. Die NAVO-oefening traint en test het vermogen van de lidstaten om hun netwerken te verdedigen tegen aanvallen.

De deelnemende landen monitoren en beschermen een week lang hun computernetwerken tegen onophoudelijke cyberaanvallen van vijandelijke landen.

De betrokkenheid van België in een buitenlands theater is nooit neutraal, zelfs niet onder NAVO-vlag. Ook Belgische computernetwerken kunnen dus worden aangevallen. "Het scenario houdt ook rekening met die mogelijkheid", legt Frédéric uit, een van de deelnemende militairen.

"Hoewel wij onze netwerken en systemen tijdens operaties beveiligen, moeten we tegelijkertijd zorgen voor goede communicatie en coördinatie met onze burgerlijke tegenpartijen. Die zijn namelijk verantwoordelijk voor het beveiligen van onze nationale burgernetwerken. "

Bij inbraakpogingen en het opsporen van anomalieën in het gedrag van machines en programma's, moet Jean-François, een burger bij Defensie, maatregelen nemen en het werk doorgeven aan andere diensten die de problemen zullen aanpakken. "Zowel de aanvallen als het werk zijn ingewikkeld", legt hij uit. "Maar zowel procedureel als technisch leren we bij en blijven we op koers."

"Je kunt als burger op twee manieren aan de slag bij Defensie: via eGov of via Selor. Eens aangeworven en opgeleid, blijft Defensie in ons investeren ", vervolgt Jean-François. "Elk jaar volgen we een reeks cursussen die ons up-to-date houden op het vlak van computerbeveiliging. Werken voor Defensie is voor mij een voordeel, want we leren hier continue bij."