-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Crisissimulatie voor de staven van de Lichte Brigade

Crisissimulatie voor de staven van de Lichte Brigade

 

Het 2 Bataljon Commando's bereidt zich voor om in 2016 deel te nemen aan de NATO Response Force. Op donderdag 2 april eindigde de tweede voorbereidingsfase. Heel het hoofdkwartier van de Lichte Brigade had zich in Elsenborn ontplooid voor de oefening Dagger Trip, een doorgedreven simulatie van een crisisbeheersingsoperatie.

De oefening bracht de twee voorbije weken meer dan 240 militairen samen. Die kwamen van de staven van de Lichte Brigade, maar ook andere militaire experten en het operationeel commando van de Landcomponent, de organisator, waren erbij betrokken. Dat laatste had een complex scenario uitgewerkt met 450 incidenten op 45 uur, van de eenvoudigste tot meer complexe.

"Een cruciaal element was het communicatiesysteem", bevestigt commandant Philippe Rooms, de operatieofficier van de Lichte Brigade. "De transmissiespecialisten hebben heel wat werk verricht om te zorgen dat wij foutloos en veilig kunnen communiceren. Want zelfs met de beste ideeën en tactische experten kunnen we niets uitvoeren zonder een goede communicatie." Op die manier creëerden en garandeerden ze de omstandigheden om de opdracht te laten slagen, hoe moeilijk ze ook was.

"De Lichte Brigade heeft al jaren geen crisisbeheersingsoperatie meer uitgevoerd", herinnert kolonel Michel Pihard, de directeur van de oefening. De brigade heeft zich nu meer gespecialiseerd in het evacueren van niet-strijders (NEO), wat erg verschillend is. "Deze reeks oefeningen is bedoeld om de oude reflexen en procedures weer op te rakelen. Ik ben erg positief verrast door de reactiesnelheid van de Lichte Brigade. Haar leden hebben zich snel aangepast", besluit hij.

Dagger Trip was de tweede fase van de voorbereiding op de NRF. De eerste was de oefening Maple Trip, die in februari plaatsvond in Amersfoort, Nederland. De gevechtstroepen uit Flawinne worden in september met hun hoofdkwartier ontplooid tijdens de oefening Active Trip. De ultieme oefening, 'Trident Juncture', verzamelt alle internationale deelnemers aan de snelle reactiemacht van de NAVO.