-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Crazy Trip: Over zee en door de lucht naar Baltonia

Crazy Trip: Over zee en door de lucht naar Baltonia

 

In het holst van de nacht van 28 op 29 mei 2013 vertrekken de compagnies van het Bataljon 12 Linie Prins Leopold - 13 Linie richting zee. Hun doel: een vliegbasis innemen in Baltonia om zo een luchtbrug op poten te zetten om al de troepen en hun materieel over te vliegen.

Terwijl de zon opkomt bereiken Belgische zodiacs de kust van Baltonia. In vijf golven bestormen ze het strand. Op datzelfde moment voeren anderen een aanval uit op een munitiedepot en een transmissiepost. Dat afleidingsmanoeuvre helpt de compagnies om onopvallend het strand in te nemen en zich een weg te banen naar het vliegveld.

Die vliegbasis wordt het kloppend hart van de grootschalige evacuatie-oefening Crazy Trip. Van hieruit start dinsdagmiddag een luchtbrug die de basis verbindt met de andere troepen in Gondur, het buurland van Baltonia. Een heuse verhuis komt op gang. Een hele namiddag en avond vliegen C-130's af en aan met troepen, voertuigen en ander materieel.

Maar de vliegbasis heeft nog een tweede functie. Ze is het evacuatiepunt voor alle Belgische expats in het land. Dinsdagavond kwamen de eerste zes landgenoten aan op de basis. Soldaten van het bataljon begeleidden hen vanuit de ambassade naar het vliegveld. De komende dagen zullen nog meer expats hier toestromen.

De operatie is tot nog toe vlot verlopen. Dat bevestigt commandant Delhaie, die de operatie mee coördineert: "Er hebben nog geen noemenswaardige incidenten plaatsgevonden. De situatie is dus momenteel vrij rustig."