-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Crazy Trip: de onmisbare medische zorg

Crazy Trip: de onmisbare medische zorg

 

Sinds het begin van de evacuatie-oefening beveiligt de charlie-companie van het Bataljon 12 Linie Prins Leopold - 13 Linie de vliegbasis in Baltonia. Maar niet zonder gevaar. Op donderdagmorgen 30 mei treft een verdwaalde kogel een militair op wacht. 

Een schot weerklinkt in de verte en een militair op wacht valt neer. Meteen is iedereen extra alert. Zijn kameraden snellen hem te hulp en brengen de commandopost op de hoogte. Daarmee komt ook de keten van medische hulpverlening op gang.

De collega's stelpen het bloed en verbinden de wonde, terwijl ze wachten op medische hulp. Na een tiental minuten arriveert de urgentieploeg van de compagnie. Die dient de eerste hulp toe en evacueert de gewonde.

Bij aankomst schat ambulancier adjudant Jan Van Tichelt de situatie in. "De gewonde heeft een schotwonde in de schouder", zegt hij. "De uitgangswonde bevindt zich achteraan de borstkas." Hij neemt meteen een drastisch besluit: "De patiënt rijdt meteen naar de rol 2 (veldhospitaal) in plaats van rol 1 (hulppost)!"

Dat veldhospitaal is een grote veldtent die tot op de grond volledig bedekt is met een zeil. "Hier kunnen we een eerste chirurgische ingreep uitvoeren", vertelt luitenant Sam Clarys, de commandant van het medische detachement op de vliegbasis. "Een chirurg en anesthesist zijn hier permanent aanwezig." Na de ingreep kunnen ze de patiënt met een -130 naar veiligere oorden evacueren, om hem daar de nodige zorgen te geven.

Die medische hulp is een onmisbare schakel tijdens een evacuatie-operatie. "Er gebeuren constant incidenten", vertelt luitenant Clarys. "Dag en nacht staan onze mensen paraat. Zeker hier op het evacuatiepunt is er bijna geen rust. Zo hebben we afgelopen nacht drie incidenten tegelijkertijd moeten aanpakken." Ondanks het zware werk is hij erg tevreden over het werk van het medisch personeel. "Tot hiertoe is de operatie voor ons goed verlopen. Alle patiënten zijn op tijd op de hulppost of in het veldhospitaal binnengebracht."