-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Commando’s vallen Trutta binnen

Commando’s vallen Trutta binnen

 

Het Nederlandse Amersfoort is van 9 tot 13 februari de thuis van de staf van het 2 Bataljon Commando's uit Flawinne. Een Nederlandse computersimulatie bereidt hen voor op snelle interventies in het buitenland. De oefening kreeg de naam Maple Trip en stoomt het bataljon klaar voor deelname aan de NAVO-interventiemacht, begin 2016.

"We vallen deze week het fictieve land Trutta binnen", zegt luitenant-kolonel Jan Maenhoudt, de stafchef van de Lichte Brigade in Marche-en-Famenne. In de commandopost van de oefening hangt een grote landkaart van Monkata, de hoofdstad van Trutta. Op de kaart staan een hoop cijfers en letters die bewegende troepen en incidenten moeten voorstellen. "Er zijn geen echte troepen op het terrein, dat is fictief", gaat Maenhoudt verder. "Het belangrijkste is dat onze jonge staf leert omgaan met incidenten die kunnen voorvallen tijdens een NAVO-interventie."

Onlusten in een vluchtelingenkamp, bezette bruggen of rellen in de stad, allemaal incidenten waar de staf gepast op moet reageren. Elke beslissing heeft ook letterlijk gevolgen. "Het ingenieuze aan de simulatie van onze noorderburen is dat elke stap letterlijk zichtbaar is op de computerschermen", legt luitenant-kolonel Maenhoudt uit. "Zo kan je de troepen zien bewegen. Hierdoor hebben de genomen beslissingen ook effectief gevolgen voor de simulatie."

Een oefening als Maple Trip is uniek voor het bataljon. De staf is vrij jong en kan hier veel ervaring opdoen, vooral op het vlak van NAVO-procedures. Maar luitenant-kolonel Vincent Pierard, brigadecommandant tijdens de oefening, ziet nog een ander voordeel. "Onze jongens moeten hier voor het eerst samenwerken met onder meer een medische, juridisch en cultuurpsychologische afdeling", vertelt hij. "Bij elk incident leren ze wie hen kan steunen, en omgekeerd."

Hoewel de oefening goed verloopt, is er toch nog een werkpuntje: de taal. "De voertaal is het Engels. Dat geeft soms communicatieproblemen tussen de Nederlanders en het Franstalige bataljon", zegt luitenant-kolonel Pierard. "Maar verder loopt de oefening zoals gepland en zal de staf eind deze week klaar zijn voor de volgende stap: Boletice in Tsjechië." Die oefening zal zonder simulaties en computers verlopen, maar met echte troepen op het terrein.