-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Commando’s doen de test

Commando’s doen de test


In Otterburn, tegen de Schotse grens, trainen sinds 18 november zo'n zeshonderd Belgische militairen. Het 2 Bataljon Commando's oefent er samen met het Bataljon 12/13 Linie en het Bataljon Artillerie offensieve en defensieve tactieken.

In het weidse landschap van de Britse stad Otterburn staat een peloton van 2 Bataljon Commando's klaar om een aanval uit te voeren. Met harde dreunen openen mitrailleurs van boven op een heuvel het vuur. Het eerste doel is uitgeschakeld. Achter een heuvel aan een bosrand geeft een sectiechef zijn laatste orders: "Go!" Iedereen neemt zijn positie in tussen de bomen.

"Deze oefening is ideaal om de capaciteiten van onze sectiechefs en pelotonscommandanten te testen", zegt luitenant-kolonel Vincent Pierard, korpscommandant van de commando's. "Het is geen biljarttafel waar enkele doelen omhoog komen." De chefs moeten tijdens hun aanval het terrein goed observeren. En bij elke nieuwe dreiging hun tactiek aanpassen.

Het is geen toeval dat onze commando's richting de Schotse grens trekken voor deze grootschalige oefening. "Otterburn is het nest van de commando's", zegt korporaal Anthonny Eyckerman. "Het 2 Bataljon Commando's traint hier al sinds 2005 en het is telkens fantastisch om hier te zijn." Het kamp biedt de mogelijkheid om alle manoeuvres van de lichte infanterie te oefenen.  Bovendien herbergt dit 242 km² grote kamp het grootste schietterrein van Groot-Brittannië.