-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Commandant Luchtcomponent bezoekt Litouwen

Commandant Luchtcomponent bezoekt Litouwen

 

Generaal-majoor vlieger Vansina, de commandant van de Luchtcomponent, bezocht op donderdag 13 december Litouwen. Vanaf de basis van Siauliai werkt het detachement Baltic Air Policing (BAP 18-11) nog tot begin 2019 met vier F-16’s en 54 militairen.

Onder persbegeleiding herinnerde generaal-majoor vlieger Vansina aan de opdracht die de Luchtcomponent in Litouwen uitvoert met zijn F-16-gevechtsvliegtuigen. “Ik ben altijd onder de indruk van het professionalisme van het personeel”, vertelt hij. “Het is een mooie ploeg, die jeugd en ervaring combineert.”

Met de missie Baltic Air Policing bewaakt de NAVO het luchtruim de Baltische landen, want die hebben geen luchtmacht. Daarnaast begeleiden ze vliegtuigen in moeilijkheden.

“De luchtbewakingsopdracht BAP is heel belangrijk voor de NAVO”, vertelt hij. “Want hiermee brengen we het principe van de collectieve verdediging in de praktijk. Voor de Baltische landen is het belangrijk dat we hun luchtruim beveiligen. Ook voor Defensie en de Luchtcomponent is deze opdracht heel belangrijk. Hier zetten we de F-16’s niet in voor een aanvalsmissie zoals in het Midden-Oosten. Dit is een verdedigingsmissie om het luchtruim van het bondgenootschap te beschermen.”

“Van september 2019 tot eind april 2020 nemen we opnieuw deel aan de opdracht Baltic Air Policing”, besluit generaal-majoor vlieger Vansina.