-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Comfort is geen luxe maar noodzaak!

Comfort is geen luxe maar noodzaak!

 

Voor de plaatsen waar kwaliteit van levensbelang is, levert het Competentiecentrum Steunmaterieel en Productie (CCMP) magistraal werk af. De specialisten van de ondersectie Doek en Leder hebben nieuwe balneotherapeutische matrassen ontworpen en ontwikkeld. De verpleegkundigen van het Brandwondencentrum van het Militair Hospitaal Koningin Astrid in Neder-Over-Heembeek maken er gretig gebruik van.

"Deze matras zorgt ervoor dat de patiënt geen doorligwonden oploopt als gevolg van drukpunten tijdens de dagelijkse schoonmaak van de wonden en vervanging van de verbanden. De verzorging kan wel twee tot drie uur in beslag nemen", legt Patrick Persoons uit, verpleegkundige en chef Intensieve Zorgen.

Intensief gebruik

Tijdens de verzorging die boven een bad gebeurt en waarbij men de patiënt soms in een kunstmatige coma brengt, dienen het water, bloed en andere organische materie zo snel mogelijk afgevoerd te worden. Het water mag zich niet ter plaatse ophopen.

Na elke behandeling zal de matras tot in de kleinste plooi grondig ontsmet worden. Tijdens het drogen kunnen er in die plooien echter beschadigingen ontstaan. Hoe klein die ook zijn, een microbe of ziektekiem kan er zich in nestelen en zo leiden tot een infectie bij de volgende patiënt.

"We beschikken over twaalf baden en maandelijks moesten wij tot twee matrassen weggooien", verduidelijkt adjudant Dries Baekelandt, de verpleegkundige verantwoordelijk voor de logistiek. Hij toont het materieel in de verzorgruimte van 60 m² waarin jaarlijks ongeveer 400 patiënten worden opgenomen, gedurende enkele weken tot maanden.

De kosten voor een matras liepen geleidelijk op tot 800 euro het stuk en dus was er nood aan een waardige oplossing.

Menselijk contact

Twee jaar en drie bijeenkomsten tussen de betrokken diensten waren nodig om tot de levering van twintig stuks van de nieuwe matras te komen. De mensen van Prototyping & Engineering hebben al ervaring om overdekzeil voor voertuigen of hoezen voor de bescherming van de uitrusting te ontwerpen. Daardoor kon het atelier van adjudant Danny Deblauwe drie prototypes afleveren waarvan het laatste na vier maand nog steeds in gebruik is. De technische tekening gebeurde door adjudant Steven Deplancke, het confectiewerk door korporaal-chefs Sylvianne Van de Wiele en Catharine Bossouw.

“Het personeel van het CCMP luisterde heel aandachtig naar onze behoeften en was heel gemotiveerd om een oplossing voor onze patiënten te vinden. Het Brandwondencentrum verwelkomt eender wie, burgers of militairen, oud of jong en ongeacht hun nationaliteit", verduidelijkt adjudant Baekelandt, die benadrukt dat de meeste opnames het gevolg zijn van een ongeval thuis.

Verdict

Losstaand van de gunstigere prijs zegt de verpleger-beheerder het volgende over het resultaat: "De matrassen zijn van superieure kwaliteit en werden door een uitzonderlijk team met een fantastische ingesteldheid gefabriceerd. "

De mousse van drie centimeter dik biedt een goede bescherming en een verhoogde stabiliteit voor de patiënt. De matras werd voorzien van extra plooien, meerdere evacuatiegaten, gleuven en een afvoergoot.

"De matras is ook breder, waardoor er minder handdoeken nodig zijn die na elk gebruik gesteriliseerd worden. Ze behoedt de patiënt ook om nog meer doorligwonden op te lopen door de metalen structuur", vervolledigt Patrick Persoons.

... extra voor het Brandwondencentrum

Bij het afronden van het bezoek en met veel complimenten voor het personeel van het CCMP benadrukt Patrick de dringende nood aan minimaal twee brancardiers als logistiek steunpersoneel, een functie die om het even welke militair kan uitvoeren ongeacht zijn of haar ambtengroep. "Zij spelen een zeer belangrijke rol hier in het centrum en de diensturen maken deze functie ook nog aantrekkelijk."

Gezien de tevredenheid van het product is het waarschijnlijk dat het CCMP in Ieper extra bestellingen van het Brandwondencentrum zal krijgen. Een dienst die het nodige respect verdient voor haar professionalisme, waarvan zij nog eens blijk gaf tijdens de tragische gebeurtenissen op 22 maart 2016.