-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Chef Defensie ontmoet militairen aan het werk

Chef Defensie ontmoet militairen aan het werk

 

De Chef Defensie, generaal Marc Compernol, heeft donderdag 16 april tientallen militairen bezocht die in ons land werken in het kader van de coronacrisis. Daarmee wilde hij zijn dankbaarheid tonen. Na een bezoek aan diverse depots in Peutie ging hij naar het Militair Hospitaal Koningin Astrid (MHKA), om te eindigen in het rusthuis van Jette.

Klokslag 10.30 uur komt de generaal aan in het militaire kwartier van Peutie. Hier bevindt zich de logistieke hub waar sinds 27 maart heel wat militairen van het 4 Bataljon Logistiek en de Movement Control Group (MCG) aan het werk zijn. Zij organiseren en coördineren de ontvangst, opslag, herverpakking en verdeling van medisch materiaal (maskers, brillen, schorten en tests) naar de provinciale opslagplaatsen. Die verdelen de pakketten, klaargemaakt bij Defensie, op naam aan ziekenhuizen, dokters, kinesisten, … Een secuur werk van lange adem! “Ons werk wordt gewaardeerd en de feedback is echt heel positief”, benadrukt luitenant-kolonel Katrien D’Hert, verantwoordelijke van de hub.

De Chef Defensie bezoekt de uiteenlopende installaties en praat met de aanwezige militairen. Die benadrukken hun voldoening om zich in dienst van het land te kunnen inzetten.

Om 14.00 uur vertrekt generaal Compernol naar het MHKA. Daar wordt hij ontvangen door geneesheer generaal-majoor Pierre Neirinckx, commandant van de Medische Component, en door geneesheer kolonel Wouter Weuts, directeur van het ziekenhuis. Na een uiteenzetting over de diverse middelen die de Medische Component tijdens deze crisis al inzet (personeel, materieel, ambulances, …), ontmoet de Chef Defensie het personeel van de afdelingen High en Medium Care. Die tweede groep verzorgt momenteel alle Belgische brandwondenpatiënten, al dan niet besmet met Covid-19. Op die manier komen er in andere ziekenhuizen meer bedden vrij. Aansluitend bezoeken ze ook hun werkplek en blijkt de flexibiliteit van hun inzet.

Na een bezoek aan de CBRN-ploeg van het 4 Bataljon Genie, dat de ambulances en het medisch materiaal ontsmet, vertrekt generaal Compernol om 16.45 uur naar residentie Archambeau in Jette. Daar bewondert hij het werk van de ambulanciers die het personeel van de rusthuizen versterken. In Jette komen ze van het 14 Medisch Bataljon om te helpen ontsmetten, de maaltijden voor te bereiden en te verdelen en te helpen bij de hygiëne van de bewoners. “Het sociale aspect hier verschilt toch wel van de gewoonlijke militaire taken”, weet sergeant Fabrice Paulo Changani. “Dat geeft waardering: de bewoners en het personeel zijn ons echt dankbaar en wij zijn blij dat we hen kunnen helpen.”

Tijdens elk bezoek neemt de Chef Defensie ter harte om echt zijn steun te tonen en de militairen te bedanken die zich inzetten tijdens deze coronacrisis. “Ik heb hier supergemotiveerde mensen ontmoet”, vertelt hij enthousiast. “Dat is niet nieuw, maar telkens merk ik weer dat we mensen hebben op wie je echt kan rekenen en die trots zijn op hun werk.”

#COVID19BELDEF