-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Chef Defensie krijgt onderscheiding in Nederland

Chef Defensie krijgt onderscheiding in Nederland

 

Onze Chef Defensie, generaal Marc Compernol, is onderscheiden tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden. "Een sleutelfiguur die de samenwerking tussen beide strijdkrachten naar een nieuw niveau heeft getild", roemde de Nederlandse minister van Defensie hem.

Generaal Compernol kreeg de onderscheiding op 15 oktober overhandigd door de Nederlandse minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten tijdens een werkbezoek aan de Nederlandse strijdkrachten in Den Haag.

De minister roemde de generaal als een sleutelfiguur in de lange en diepgaande defensiesamenwerking tussen onze beide landen. Die samenwerking uitte zich in een reeks belangrijke projecten:

  • de gezamenlijke vervanging van mijnenjagers en fregatten;
  • de gezamenlijke training van crews en onderhoudspersoneel op de NH90-helikopter;
  • de gezamenlijke training van Nederlandse mariniers met de Belgische Lichte Brigade;
  • de uitwisseling van onderofficieren en officieren, bij eenheden en staven;
  • en als meest baanbrekende samenwerking de gezamenlijke bewaking van het Benelux-luchtruim.

Ook de jarenlange samenwerking tussen Belgische en Nederlandse luchtmachtdetachementen in Jordanië heeft volgens de minister aangetoond dat we natuurlijke partners zijn met vergelijkbare culturen, die zich onderscheiden door hun mentaliteit en professionaliteit.

Generaal Compernol kreeg verder lof voor zijn open communicatie, waarbij oprechte interesse voor menselijke problemen vaak al een sleutel naar oplossingen biedt: "U hebt ook een groot hart voor uw manschappen. Het is veelzeggend dat u zich er persoonlijk voor hebt inspannen dat er volgend jaar voor het eerst een Belgische delegatie meedoet aan de Invictus Games. Wij kijken er naar uit ze hier in Den Haag te verwelkomen!"