-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Carabiniers-Grenadiers trekken verbroederd ten strijde

Carabiniers-Grenadiers trekken verbroederd ten strijde

 

In de Franse Champagnestreek is een peloton van het Bataljon Carabiniers Prins Boudewijn – Grenadiers al meer dan een week op oefening. Samen met zijn zustereenheid, het 152e Regiment d'Infanterie uit Colmar, trainen ze op het oefenterrein van Mailly-le-Camp.

De vlaktes en glooiingen van het onbekende oefenterrein vormen voor de infanteristen een uitstekende gelegenheid om hun hun kennis en kunnen te demonstreren. De poreuze krijtbodem vergt veel van de voertuigen en de chauffeurs moeten vaak hun rijkunsten aanspreken om hun Dingo-pantservoertuigen in stelling te brengen.

Zowel de Franse als de Belgische infanteristen worden geëvalueerd door mensen van het Franse trainingscentrum CENTAC (Centre d'Entrainement au Combat). Een cameraploeg van het CENTAC filmt alle gevechtsoefeningen. Die beelden zijn een handig hulpmiddel om tijdens de debriefing de positieve en negatieve aspecten van de uitvoering toe te lichten.

Deze Frans-Belgische oefening is een voorproefje van de samenwerking tussen beide landen die de Landcomponent in 2025 zal opstarten.