-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Carabiniers – Grenadiers treden uit hun comfortzone

Carabiniers – Grenadiers treden uit hun comfortzone

 

Uitschakelen van terroristische compounds of high value targets gevangen nemen, zijn meestal opdrachten waarvoor militairen van het Special Operations Regiment worden ingezet. Maar niet tijdens de oefening United Dingo, die van 10 tot 14 september doorging in de regio van Antwerpen. Deze keer waren het militairen van het Bataljon Carabiniers Prins Boudewijn – Grenadiers die een aantal speciale operaties tot een goed einde moesten brengen.

Buitenlandse operaties voor het Bataljon Carabiniers Prins Boudewijn – Grenadiers bestaan vooral uit Peace Support Operations: operaties die voornamelijk gericht zijn op het herstellen en onderhouden van de publieke orde. “Maar we trainen altijd voor het worst case scenario” benadrukt luitenant Schonkeren, pelotonscommandant. “Je moet als infanterist voorbereid zijn op het ergste. Daarom trainen we ook dit soort scenario’s.”

Maar er is nog een andere reden waarom ook infanteristen van de Gemotoriseerde Brigade dergelijke operaties trainen: Het is interessant voor de deelnemers. Na jaren van patrouilles in het kader van Operatie Vigilent Guardian komt er nu opnieuw meer ruimte voor training. En omdat er meer tijd is vrijgekomen, kan die training ook dieper gaan dan enkel de kerntaak van een bataljon.

“De acties die we deze week doen waren echt combined”, zegt kapitein Arnoys, compagniecommandant. “We hebben opdrachten uitgevoerd met mensen uit verschillende taalstelsels, met verschillende wapens en met verschillende specialiteiten. Dat gaf ons de mogelijkheid om de diversiteit van iedereen te zien en het niveau van iedereen naar boven te tillen.”