-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Caiman oefent scheepslandingen

Caiman oefent scheepslandingen

 

De Belgische Caiman-helikopters zijn zich volop aan het voorbereiden op het marineluik van hun opdrachten. Daarvoor is de Caiman-bemanning met hun toestel RN03 naar Nederland getrokken. Van 8 tot 12 februari oefenden ze in het Maritiem Vliegkamp De Kooy deklandingen op het Nederlands patrouilleschip Zr.Ms. Zeeland, een primeur voor Defensie.

Defensie kocht de marineversie van de Caiman NH90-helikopter aan om twee taken te vervullen. Sinds oktober 2015 hebben de bemanningen het eerste luik opleidingen voltooid en worden ze ingezet voor speur- en reddingsacties (search and rescue). Daarnaast kan de Caiman marineopdrachten uitvoeren. Ze kunnen de Belgische fregatten namelijk enorm ondersteunen op het gebied van detectie.

"Een schip heeft maar een radarbereik van zo'n 22 mijl (n.v.d.r.: ongeveer 40 km)", legt vlieger luitenant-ter-zee 1ste klasse Bart Blok uit. Hij is het hoofd Operaties van het Nederlandse 860 Squadron. "De Caiman vergroot dat bereik tot maar liefst 150 mijl (n.v.d.r.: ongeveer 277 kilometer)."

Een Caiman-helikopter kan slechts drie uur in de lucht blijven voordat de brandstof op is. Op een schip kunnen landen is dus essentieel om operaties op zee te kunnen uitvoeren. Aan boord kan de helikopter tanken en eventueel van bemanning wisselen. De helikopter moet dus onder alle weersomstandigheden op het dek kunnen landen. Dat blijkt niet altijd evident.

"De Caiman-helikopter is veel zwaarder dan de Alouette III-helikopters, waarmee ik vroeger vloog", zegt Kenneth, de piloot van de Caiman RN03. "Toch voelt de helikopter de wind. Het blijft hard werken om hem aan boord neer te zetten."

Oefening baart kunst, daarom voert de bemanning het manoeuvre ontelbare keren en onder alle omstandigheden uit. Daarbij moeten ze rekening houden met onder andere de windkracht en –richting en de bewegingen van het schip. Om alles tot een goed einde te brengen, vliegt een Nederlandse instructeur mee met de Belgische helikopter. Een primeur, want het is de eerste keer dat een Belgische helikopter met een gemengde bemanning op een Nederlands schip landt.

"Hij leert ons de kneepjes van het vak", gaat Kenneth verder. "De Nederlanders hebben de Caiman veel eerder aangekocht dan wij. Zij staan dan ook verder met de maritieme inzet ervan. Dat is precies waarom we naar Nederland komen: om te kunnen profiteren van hun know-how."