-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Business as (un)usual: operaties Defensie

Business as (un)usual: operaties Defensie

 

Het coronavirus domineert momenteel het wereldnieuws. De normale manier van leven kreeg een fikse knauw, waarvan de gevolgen nog lang voelbaar zullen zijn. Ook Defensie past zich aan de huidige gang van zaken aan, wat niet betekent dat haar opdrachten in het gedrang komen. Zowel in binnen- als buitenland zetten we onze operaties verder. Hieronder vind je een overzicht van enkele van onze opdrachten en de maatregelen die Defensie nam in het kader van de coronacrisis om de opdrachten verder te kunnen zetten.

Het dichtst bij huis lopen Operation Vigilant Guardian (OVG) en Operation Spring Guardian (OSG) gewoon door. Defensie blijft de federale politie steunen in de strijd tegen terreur. Hoewel de drukte in de straten momenteel aanzienlijk minder is, patrouilleren onze vrouwen en mannen nog steeds door de straten. Ook de beveiliging van nucleaire sites verliezen we niet uit het oog. Deze gekwalificeerde militairen doen zoveel mogelijk aan social distancing, dragen beschermende handschoenen en beschikken over een mondmasker. Tijdens een eventuele interventie gebruiken de militairen het mondmasker en de handschoenen om zichzelf te beschermen.

Enkele weken geleden dwong een coronabesmetting onder de bemanning het M-fregat Leopold I aan wal. De bemanning ging twee weken in compleet isolement, zonder enige fysieke vorm van contact met familie of vrienden. Na deze periode van isolement volgt een online medische screening en een 14-daagse periode van quarantaine, ditmaal in huiselijke kringen. Begin mei wil de Marine een medisch ijkpunt bereiken. Zo willen ze evalueren of zowel het schip als de bemanning terug kan ingezet worden. Medio mei staat al een nieuwe oefening met Nederlandse collega's te wachten.

Onze mijnenjager Bellis keerde op 17 april terug van haar deelname aan de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1). Het ondervond weinig hinder van de huidige gezondheidscrisis. Het commando beperkte de tussenstops in de havens tot logistieke haltes en aan boord volgde de bemanning de opgelegde hygiënische maatregelen. Als gevolg daarvan verkeert iedereen nog in goede gezondheid.

In de Baltische regio houden Belgische F-16's toezicht op het luchtruim tijdens de NAVO-missie Baltic Air Policing. Tijdens hun inzet zijn de vier F-16's en hun logistieke detachement in Litouwen gekazerneerd. Van daaruit voeren ze interventies en dringende onderscheppingen uit, zoals ze ook in eigen land doen. De luchtbewakingsmissie helpt om de integriteit van het NAVO-luchtruim in de Baltische regio te verdedigen en te versterken. Militairen die deel uitmaken van een rotatie voor deze operatie dienen zich 14 dagen in quarantaine te begeven. Eerst screenen militaire artsen de deelnemers, waarna ze tot aan hun vertrek in afzondering worden gehuisvest. Tijdens die periode moeten ze natuurlijk ook de afgekondigde maatregelen toepassen, zoals een veilige afstand bewaren.

Op het Afrikaanse continent zetten we ons werk verder in Mali. Tijdens Mission Multidimensionnelle Intégrée des Nations Unies pour la Stabilisation au Mali, kortweg MINUSMA, werken militairen verder aan deze VN-vredesmissie. Hun taak bestaat erin het land te stabiliseren en het politiek proces te begeleiden. Zo'n 60 Belgen dragen deze taak mee op hun schouders en zullen dat ook blijven doen.

Tevens in Mali loopt ook European Union Training Mission, EUTM, door. Het opleiden en trainen van het Malinese leger behoort tot het takenpakket. Ook adviseren staat hier hoog op de agenda. Vooral op het vlak van commandovoering en controle, logistiek, internationaal humanitair recht, de bescherming van burgers en de mensenrechten brengen wij kennis bij. Ook bij rotaties in Mali neemt Defensie geen risico's en gelden de gekende hygiënische maatregelen, waaronder ook twee weken afzondering voor vertrek.

In Afghanistan blijven we werkzaam in de NAVO-operatie Resolute Support Mission (RSM). Deze opdracht loopt sinds 2015 met als doel de Afghaanse veiligheidstroepen (legerkorps en politiehoofdkwartier) te begeleiden, adviseren en trainen, zowel nationaal als institutioneel. Hiervoor zijn tienduizenden militairen uit NAVO-lidstaten en partnerlanden in Afghanistan aanwezig. In 2020 zet Defensie zijn deelname aan de operatie RSM verder. Onze militairen werken zowel op het hoofdkwartier in Kaboel als in steun van onze Duitse partner in Mazar-e-Sharif. Ook zij verbleven alvorens vertrek 14 dagen in quarantaine om de gezondheidsrisico's te beperken. Solidariteit en discipline zijn sleutelwoorden in de strijd tegen het virus. De militairen krijgen ondersteuning van medisch personeel en een logistiek detachement van de Landcomponent. Eenmaal in operatie volgen zij de plaatselijke veiligheidsmaateregelen.

Defensie neemt, samen met heel de wereld, deel aan de strijd tegen COVID-19. Het leven zoals we het kennen ondergaat ingrijpende transformaties. Maar één ding zal niet veranderen; de Belgische bevolking kan steeds op onze militairen rekenen om het werk gedaan te krijgen. Zij het nu in het binnen- of buitenland, ook tijdens de coronacrisis staat Defensie paraat.

#COVID19BELDEF