-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Britse traditie met een Belgisch kantje

Britse traditie met een Belgisch kantje

 

Op 11 november 1918 luidde de wapenstilstand het einde van de Groote Oorlog in. Sindsdien zijn er in ons land jaarlijks op tal van locaties plechtigheden om dit moment te herdenken. Naast grote herdenkingen in Bergen en Brussel blijft de Westhoek het zenuwcentrum hiervan. In de schaduw van de herdenkingen in Ieper herdachten enkele Britse tankveteranen hun gesneuvelden. En dat had ook een Belgisch kantje.

Bij het binnenrijden van Langemark-Poelkapelle passeer je het herdenkingsmonument Tank Memorial Ypres Salient. Hier herdenken Britten en Belgen elk jaar tezamen de gesneuvelde Britse tanksoldaten.

Om de honderd jaar van het einde van WO I te herdenken, schakelde de vereniging Friends of the Tank Memorial Ypres Salient (FTMYS) dit jaar een versnelling hoger. Ze eerde de gesneuvelden door het monument te 'promoveren' tot een Remembrance Garden. Hoe dat in zijn werk ging, vertelt kolonel Leon Symoens, lid van de FTMYS.

"Ik woon in Ieper en heb zelf bij een tankeenheid gediend", aldus Symoens. "Door die twee factoren kwam de FTMYS mij al heel snel op het spoor. Toen ze vroegen of ik een rol wilde spelen in een herdenking van tanksoldaten heb ik niet getwijfeld. Ik wilde echter meer dan alleen naar een parade komen kijken."

De Brit Chris Lock, de bezieler van het gedenkmonument in Poelkapelle, opperde een idee dat de aandacht van de kolonel trok. Het plan hield in om aarde te verzamelen van elk Commonwealth War Graves Commission kerkhof in de Westhoek waar Britse tanksoldaten begraven liggen en die uit te strooien aan het gedenkmonument in Poelkapelle. "Door er de grond van het voormalige oefenterrein in Bovington en steengruis van de bekende witte zerken aan toe te voegen, ontstaat een sacred soil, een heilige grond", verduidelijkt Symoens.

Het Bataljon Artillerie, detachement Lombardsijde stelde een LMV-pantserwagen ter beschikking om die sacred soil langs verscheidene gedenkplaatsen in de Westhoek te vervoeren. Een collega van Symoens, kolonel Dirk Verlinden, werkte hier met plezier aan mee.

"Ik ben zeer geïnteresseerd in krijgsgeschiedenis, in alles wat onze militaire geschiedenis aangaat en dan vooral in eigen land", vertelt kolonel Verlinden. "Ik heb niet getwijfeld en ben onmiddellijk op het idee gesprongen."

Dirk Verlinden nam de honneurs waar om het detachement met Britse tankveteranen op hun herdenkingstocht te begeleiden. Een motorclub uit Passendale, die uitstekende banden heeft met de vereniging achter dit evenement, zorgde voor een persoonlijk escorte langs de kronkelende weggetjes rond Poelkapelle.

Om klokslag vijf uur arriveert de sacred soil aan het gedenkmonument in Poelkapelle. Daar strooien verscheidenen aanwezigen hem uit rond de gedenkplaats Tank Memorial Ypres Salient. Naar Britse traditie is deze plaats nu een Remembrance Garden, een tuin van herinnering.

Wanneer duisternis valt over Poelkapelle en de rest van de Westhoek, keren de aanwezigen huiswaarts met maar één gedachte in het hoofd: lest we forget.