-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Bodyguards voor Mali

Bodyguards voor Mali

 

Al vijf weken trainen negen leden van de militaire politie (zes plus drie reserves) in het militaire kamp van Leopoldsburg hun vaardigheden in vip-bescherming. In Mali zullen zij de veiligheid verzekeren van de volgende commandant van de Europese trainingsmissie EUTM.

De militaire politie voert uiteenlopende taken uit. Ze controleren de militaire voertuigen, kledij en discipline en beveiligen transporten van vertrouwelijke documenten, munitie of geld.

"Onze basisopleiding duurt twaalf weken", legt Dan uit, instructeur bij de Military Police Group. "Daarna volgen de militairen voortgezette opleidingen, bijvoorbeeld die van voertuigescorte. Momenteel volgen we hier de opleiding Close Protection Team. De militaire politie wordt daar niet standaard voor opgeleid. We geven de opleiding in functie van geplande opdrachten."

Dimi is een van de militairen die naar Mali zal vertrekken om kolonel Peter Devogelaere te beveiligen. Die zal als EUTM-commandant brigadegeneraal Eric Harvent opvolgen. "Het is mijn zevende buitenlandse opdracht, maar de eerste in Mali", vertelt hij. "Het zal helemaal anders zijn dan wat ik in mijn vorige eenheid deed. Vroeger werkte ik in een peloton, hier zal ik deel uitmaken van een klein team." Nog tot december zetten Dimi en de anderen hun opleiding verder om zich te perfectioneren.

Kolonel Peter Devogelaere stond erop deel te nemen aan de oefening en het scenario van de eindproef. "Onze eerste indruk van hem is heel positief. We hadden al gehoord van zijn goede reputatie", vertelt Dimi nog. "Ik denk dat het allemaal goed zal verlopen."