-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Bloed, zweet en tranen in Doornik

Bloed, zweet en tranen in Doornik

 

Het kwartier van Doornik ontving van 21 tot 23 mei militaire en politie-eenheden uit binnen- en buitenland voor Chaturanga, een militair obstakelparcours. Drie dagen lang doorploeterden 62 ploegen er zo snel mogelijk de 34 obstakels.  

Chaturanga staat open voor alle eenheden van Defensie. Maar ook politie-eenheden en zelfs buitenlandse militairen en politieagenten konden deelnemen. Dat zorgt voor een divers deelnemersveld: je zag in Doornik Franse militairen, Luxemburgse agenten, leden van speciale eenheden en uiteraard Belgische militairen rondlopen.  

Weerstand is the name of the game tijdens Chaturanga. De afstanden zijn niet groot, de beste ploegen leggen het volledige parcours af in minder dan 16 minuten. De obstakels zijn echter enorm fysiek en volgen elkaar in snel tempo op. 

Om het geheel nog uitdagender te maken, hadden de organisatoren tussen de fysieke proeven bovendien twee schietproeven ingelegd. Staand vuren met een 5.7-pistool na twintig obstakels in de armen en benen? Evident is het niet! 

62 ploegen van vier namen deel aan deze 34ste editie. Zoals elk jaar was de organisatie in handen van het Departement Logistiek van het Competentiecentrum voor de Vorming Steun.  

Winst was voor de ploeg van de Speciale Eenheden van de Federale Politie (DSU). Zij haalden de eindmeet na 15 minuten en 43 seconden. De Luxemburgse Unité Spéciale de la Police sleepte de tweede plaats in de wacht met een tijd van 18 minuten en 26 seconden. De ploeg A van het 3 Bataljon Parachutisten was met 17 minuten en 3 seconden een stuk sneller dan de Luxemburgers, maar moest zich door lagere punten op de schietproef met een derde plaats tevredenstellen.