-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Bijeenkomst psychologen Defensie

Bijeenkomst psychologen Defensie

 

Alle psychologen van Defensie kwamen op donderdag 20 maart samen in de Koninklijke Militaire School in Brussel. De dag was niet alleen een gelegenheid om bij te praten, maar vooral om de vooruitgang in hun vakgebied te overlopen. Ook het welzijn en de mentale gezondheid van de militairen kreeg de nodige aandacht.

Het beroep van militair is onderhevig aan stress en psychosociale elementen. Die thema’s staan dit jaar op de agenda van de nieuwe preventiecampagne van het Europese Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk. Defensie telt 55 psychologen. Zij begeleiden elke militair door de belangrijkste etappes van zijn/haar carrière, van selectie tot en met buitenlandse operaties. Alle specialisten zijn verdeeld over verschillende eenheden binnen Defensie.

Stress en het posttraumatische stresssyndroom kwamen ruim aan bod tijdens de samenkomst donderdag. “De meeste soldaten ontwikkelen dit syndroom niet tijdens of na een operatie”, legt commandant Patrick Haot uit. Hij geeft psychologisch advies tijdens een operatie. “Maar het is mogelijk dat sommigen hier toch last van ondervinden na een bepaald voorval. Met onze technieken proberen we acute stress op te sporen die zou kunnen optreden bij een militair tijdens een missie.” Een psycholoog gaat dan ter plaatse. Daar helpt die officier de militairen met mogelijke psychosociale moeilijkheden. Die kunnen te maken hebben met het werk of kunnen privé gerelateerd zijn door de lange afwezigheid van huis.

Naast studies en verbeteringen op het gebied van de selectie van het personeel, handelde de bijeenkomst ook over het welzijn op het werk. Zo’n samenkomst is voor de psychologen de ideale manier om hun kennis te onderhouden en om nieuwe carrièremogelijkheden te ontdekken. Dankzij de start van verschillende onderzoeken en de uitwisseling van praktijkervaring met andere Europese landen, kan Defensie rekenen op zijn psychologen om militairen in de schijnwerpers te zetten.