-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Bevrijdingscolonne Zuid: 75 jaar herwonnen vrijheid

Bevrijdingscolonne Zuid: 75 jaar herwonnen vrijheid

 

Op 8 januari was er in de Bastogne Barracks een persconferentie over de Bevrijdingscolonne Zuid. Die rijdt van 17 tot 21 januari van Sainte-Ode naar Elsenborn. Op die manier herdenkt ze dat 75 jaar geleden het Ardennenoffensief eindigde en ons land zijn vrijheid herwon.

Voor de Amerikaanse soldaten was het Ardennenoffensief de grootste maar ook meest gewelddadige slag van de Tweede Wereldoorlog. Ze behoort tot het collectieve geheugen. In de Ardennen, waar de gevechten nog vers in het geheugen zitten, kijken ze des te meer uit naar de herdenkingen.

Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding van ons land hebben het War Heritage Institute en Defensie samen een historische colonne gevormd. In september doorkruiste de Bevrijdingscolonne Noord al ons land van Bergen tot Leopoldsburg.

Programma

De Bevrijdingscolonne Zuid zal een hele reeks plaatsen passeren die tijdens het Ardennenoffensief een belangrijke rol speelden. Tijdens elke etappe vinden diverse plechtigheden plaats.

In een eerste fase vertrekt de colonne naar Sainte-Ode. Daar houdt ze een expositie en een eerste herdenking. De volgende dagen verplaatst de colonne zich van Bastenaken naar Saint-Vith, via Houffalize, La Roche, Manhay, Vielsalm, Trois-Ponts, La Gleize, Spa, Stravelot, Malmedy, Baugnez en Ligneuville.

In een tweede fase passeert ze langs Lanzerath en Honsfeld, om te eindigen in Elsenborn. Tijdens dit parcours kan iedereen aan de evenementen deelnemen.

Het War Heritage Institute is de nationale instelling die instaat voor het militaire patrimonium en de herinnering. Het beheert het Koninklijk Legermuseum, het Nationaal Gedenkteken Fort van Breendonk en de Bastogne Barracks. Verder staat het in voor de Belgische militaire kerkhoven en diverse oorlogsarchieven.