-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Bevrijding – 5 Linie stoomt zich klaar

Bevrijding – 5 Linie stoomt zich klaar

 

De voorbije twee weken bezette het Bataljon Bevrijding - 5 Linie een deel van het oefenterrein in het Duitse Hammelburg. Tijdens die intensieve periode schaafden de militairen hun tactische vaardigheden bij. Ze stoomden zich klaar voor de NAVO-operatie enhanced Forward Presence (eFP) in Litouwen, in de tweede helft van 2019.

Het oefenterrein in Hammelburg is voor het Bataljon Bevrijding – 5 Linie de ideale uitvalsbasis. In het bosrijke gebied leven de troepen te velde. Middenin het oefenterrein ligt het trainingsdorp Bonnland. Hier kunnen de militairen overschakelen van aanvallen in beboste zones naar infiltraties in dorpskernen.

In het eerste deel van de trainingsperiode ligt de focus op de basics. Zodra die weer aangescherpt zijn, zijn de militairen klaar voor de oefeningen met diverse scenario's. Zowel op pelotons- als compagnieniveau voeren de troepen tactische verplaatsingen uit. Op hun pad doen zich telkens uiteenlopende incidenten voor.

Gedurende de twee weken krijgt de samenwerking met de steuneenheden een prominente rol. Genietroepen gebruiken explosieven om de inval van huizen te ondersteunen. Het logistieke detachement bevrijdt gevechtstroepen uit gekantelde voertuigen. Een grootschalige synthese-oefening sluit de trainingsperiode af.

Vanaf september fungeert het Bataljon Bevrijding – 5 Linie als Belgische pilooteenheid bij de Duitse battle group van operatie eFP. Daarvoor zakt dan een 250-tal militairen naar Litouwen af.