-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Bellande, het levenskamp

Bellande, het levenskamp


Tijdens het laatste weekend van juni hebben enkele leerling-piloten hun eerste survivalkamp gebouwd. Die Mission Marathon vond plaats in het woud van Fréteval, in Frankrijk, en werd gecombineerd met een grote internationale herdenking. Zeventig jaar geleden waren in dit woud 152 geallieerde piloten en bemanningsleden ondergedoken, in afwachting van hun bevrijding. Ze overleefden het allemaal.

Negentien leerling-piloten van de Elementaire Vliegschool van Bevekom bouwden hun overlevingskamp op exact dezelfde plaats als waar zeventig jaar eerder een soortgelijk kamp was. Van mei tot augustus 1944 spanden de verzetslui van het netwerk Comète zich hier in om alle geallieerde piloten en bemanningsleden die in bezet gebied waren neergestort, op te vangen en in leven te houden. Het kamp van Bellande, in het woud van Fréteval, stond onder leiding van de Belgische Kolonel en jachtpiloot Lucien Boussa.

“Net als hij was ik piloot bij het 350ste smaldeel”, vertelt Generaal vlieger Gerard Van Caelenberge, de chef Defensie. “Wat hier gebeurde, betekent veel voor mij en ik ben blij dat onze leerlingen zich inzetten om dit kamp te doen herleven.” Hij was een van de vele bezoekers die de schuilplaatsen van de jonge leerling-piloten kwamen bekijken. De Engelse mecanicien Raymond Worrall, een van de 152 ontsnapten, vertelde hen persoonlijk over zijn belevenissen.

“Ik dacht dat ik het echt niet ging overleven”, huivert Raymond nog steeds. “De Duitse soldaten patrouilleerden voortdurend. Naast het kamp was er een munitiedepot. We konden geen enkel geluid maken.” Zijn Lancaster-bommenwerper werd ’s nachts neergehaald door de Duitsers. Al snel ontdekten verzetslui hem en brachten ze hem naar het kamp van Bellande, bij zijn collega’s. Dankzij het dichte woud en het patriottisme van de lokale bevolking konden ze hier maanden overleven, vlak onder de neus van de nazi’s.

“Wat onze ouders in het verzet hier gedaan hebben is gewoonweg ongelofelijk”, benadrukt Marguerite Plessis, inwoner van de gemeente Villebout. “Ondanks de huiszoekingen, de invallen, de bombardementen en de patrouilles brachten ze maandenlang voedsel en steenkool, zonder dat ze ooit werden betrapt!” De organisatie was allerminst amateuristisch. De operatie Mission Marathon werd geleid door de Britse geheime dienst MI9 (Military Intelligence 9). Het netwerk Comète kreeg als taak om de bemanningen te verzamelen en te beschermen zodat ze na de bevrijding terug naar hun eenheid konden.

Dit ‘levenskamp’ zoals de burgemeester van Villebout het noemde, werd heel het weekend herdacht. Een tijdelijk museum vulde de demonstratie van de jonge Belgen aan, die veel opstaken tijdens dit ongewone overlevingskamp. “Het is doordat die mensen wisten te overleven”, bevestigt leerling-piloot Jonathan Sy, “dat we vandaag met zulke verfijnde en betrouwbare survivaltechnieken kunnen werken. Zij zijn begonnen met bijna niets en daar kunnen wij van bijleren.”

Op zondag 29 juni 2014 verlieten voor de tweede keer in zeventig jaar alle tijdelijke bewoners het woud. Dit ging gepaard met een feestelijke parade bij het monument voor de bemanningen van het woud van Fréteval. De plechtigheid herinnerde eraan dat de vrijheid mensen boven hun eigen bestaan doet uitstijgen. Het avontuur van de kampen van Fréteval toont dat aan: hier werden geen slachtoffers maar overlevenden geëerd.