-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Belgische troepen aangekomen in Litouwen

Belgische troepen aangekomen in Litouwen

 

Na een grondige voorbereiding is het gros van het detachement voor de oefening Baltic Piranha aangekomen in Litouwen. Daar maken ze zich nu op voor enkele intensieve trainingsweken.

De verplaatsing naar Baltische bodem bracht de 265 Belgische en 46 Luxemburgse militairen van de militaire luchthaven in Melsbroek tot Palanga in Litouwen en van daaruit naar de zeehaven van Klaipeda. Daar ontvingen de Belgen, de meesten van het Bataljon Bevrijding – 5 Linie uit Leopoldsburg, de militaire voertuigen die enkele weken terug in de haven in Zeebrugge werden ingescheept.

Het logistieke verhaal achter de start van de oefening Baltic Piranha volgt een typisch ontplooiingsconcept: reception - staging - onward movement - integration. Dat houdt in dat de ontplooide militairen na aankomst eerst in een veilige zone worden verzameld. Vervolgens ontvangen (reception) ze daar materiaal, wapens en voertuigen om zich uiteindelijk per militaire kolonne ter verplaatsen naar een verzamelzone (staging).

Daarna volgen enkele dagen basistraining en herhaling van tactische procedures. Daarbij worden de eenheden opnieuw in een gevechtsformatie (integration) samengesteld. Tot slot zal het detachement zich in Litouwen verplaatsen naar een eerste oefenzone (onward movement).

Er wachten de militairen nog enkele intensieve trainingsweken op drie oefenterreinen vooraleer ze het Baltisch grondgebied zullen verlaten.