-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Belgische piloten klaargestoomd als ‘weapons instructor’

Belgische piloten klaargestoomd als ‘weapons instructor’

 

Van eind april tot en met 14 november 2019 volgen enkele Belgische piloten een gespecialiseerde opleiding op de vliegbasis van Leeuwarden. Daar bevindt zich de Fighter Weapons School voor gevechtspiloten. 

Op de vliegbasis van Leeuwarden, in de Noord-Nederlandse provincie Friesland, zijn de Nederlandse F-16’s van het 322 smaldeel gestationeerd, en vanaf 31 oktober ook de allereerste F-35’s Lightning II van het 323 smaldeel. Hier nemen dit jaar F-16-piloten uit België, Nederland en Portugal in Leeuwarden deel aan de Fighter Weapon Instructor Training (FWIT). Die cursus duurt zes maanden en omvat drie grote onderdelen: lucht-luchtgevechten (air-to-air of A/A), lucht-grondgevechten (air-to-ground of A/G) en mission employment

Fighter Weapon Instructor Training  

Tijdens de A/A- en A/G-fase worden de studenten ondergedompeld in de geheimen van tactieken, sensoren en wapensystemen. Na de theoretische fase ligt de nadruk op het aanleren van instructie, technische vaardigheden en leiderschapskwaliteiten tijdens luchtoperaties. Om dit te oefenen krijgen de piloten de leiding over grote formaties gevechts- en ondersteuningsvliegtuigen. 

Uiteindelijk moeten de studenten kunnen optreden als mission commander van complexe luchtoperaties met verschillende vliegtuigtypes en wapensystemen. Daarbij moeten ze oplossingen vinden voor tactische uitdagingen. 

Transport Weapon Instructor Course 

Een van de vele mogelijke toestellen is het C-130-transportvliegtuig. Dat heeft zich door de jaren en vele operationele opdrachten heen ontwikkeld als een tactisch transporttoestel. Het is nog maar de tweede editie van de Transport Weapon Instructor Course (TWIC). Om kennis en ervaringen te delen wordt deze cursus in de FWIT-opleiding geïntegreerd. Er nemen dit jaar C-130-piloten aan deel van het Nederlandse 336 Luchttransportsmaldeel van de vliegbasis Eindhoven en het Belgische 20ste smaldeel van de 15 Wing Luchttransport in Melsbroek. 

Tijdens de TWIC leren de piloten om het inzetgebied van hun transporttoestel toegankelijk te maken met steun van andere wapensystemen, zoals vuursteun van gevechtsvliegtuigen. Ze leren ook hoe ze de tactische capaciteit van hun toestel maximaal kunnen benutten voor opdrachten met een zeer korte landingsbaan (short take-off and landing: STOL) of materiaaldroppings op lage hoogte. Die werkwijze gebruiken ze vooral tijdens vluchten in operationeel gebied met een vijandelijke dreiging. 

Belgische deelname 

De Luchtcomponent neemt aan de FWIT-deel met een F-16- en een C-130-detachement. Het F-16-detachement, bestaat uit 60 militairen en 4 gevechtsvliegtuigen van de beide F-16-eenheden. Het C-130-detachement bestaat uit een transportvliegtuig en een 20-tal piloten en technici van de basis Melsbroek. Beide detachementen vliegen 2 sessies per dag, met een wekelijks gemiddelde van ongeveer 50 sorties en 60 vlieguren. 

Graduation Day 

Op vrijdag 1 november is de eindmeet in zicht en vliegen ze de laatste sorties. Aan het einde van een intensieve opleiding weten de nakende wapeninstructeurs alles over wapensystemen, tactisch vliegen en zijn ze klaar om als leider te fungeren voor het uitvoeren van combined air operations (COMAO). Het felbegeerde FWIT- en TWIC-diploma wordt uitgereikt tijdens de graduation day op donderdag 14 november 2019.